Regija

Za pregled vida ili plati ili vozi do Dubrovnika

Već godinu dana građani Metkovića ne mogu pregledati oči i vid u svom gradu na zdravstvenu iskaznicu. 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje raskinuo je ugovor s jedinom oftalmološkom ordinacijom, doktorice Zdenke Hajvaz, pa se pregledi naplaćuju, a svi oni koji su zdravstveno osigurani i to svoje pravo žele iskoristiti moraju na pregled putovati u Opću bolnicu Dubrovnik, KBC Split ili u Dom zdravlja Ploče, gdje su preduge liste čekanja. 

Primjerice, na oftalmološki pregled u Dubrovniku se čeka do godinu dana, a u Pločama sedam do devet mjeseci, što potvrđuje da nešto ne štima u našem zdravstvenom sustavu. 

Doktorica Hajvaz bezuspješno se obraćala HZZO-u, Ministarstvu zdravlja, Liječničkoj komori, Županiji dubrovačko-neretvanskoj u čijoj je ingerenciji formiranje mreže javnozdravstvene zaštite, ali problem punu godinu dana nije riješen.

Naime, da se specijalistička oftalmološka ordinacija dr. Zdenke Hajvaz vrati u sustav HZZO-a, potrebno je pokrenuti proceduru proširenja mreže za oftalmologiju ili smanjiti standard usluge za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Prekobrojna u mreži
– Nakon dvanaest godina ugovornog odnosa s HZZO-om, nije mi produžen ugovor i ja sam postala prekobrojna u mreži – ističe doktorica Hajvaz u pismu upućenom ministru zdravlja.

Tako je područje gradova Metkovića i Opuzena, pet gravitirajućih općina uz osiguranike s područja Hercegovine, Neuma i Pelješca ostalo bez oftalmološke zaštite, a riječ je o minimalno 35 tisuća pacijenata, što je dovoljno za formiranje jednoga oftalmološkog tima.

Na ovakav način poboljšala bi se zdravstvena skrb za pacijente, a HZZO bi uštedio značajna financijska sredstva.

Naime, putni troškovi s pratnjom do bolnice u Dubrovniku iznose 232 kune, a do Splita 320 kuna. Osim toga tu je i udaljenost Metkovića od bolničkih središta uz otežan cestovni promet zbog gužve na cestama i prolaska neumskim koridorom. 

Upućeniju u problematiku ističu da HZZO mora žurno sklopiti ugovor s ordinacijom dr. Zdenke Hajvaz jer postojeći Dom zdravlja u Metkoviću nema registriranu niti ugovorenu djelatnost oftalmologije, niti postoje prostor i oprema.

– Tijekom 2012. godine i u prvoj polovici 2013. godine do raskidanja ugovora s HZZO-om u ordinaciji je pregledano 7017 pacijenata i svi ovi pacijenti bi sada trebali ići na preglede u Dubrovnik, pa kada se uzme u obzir cijena putnog naloga od 232 kune, dolazimo do uštede od 1,6 milijuna kuna samo na putnim nalozima – pojasnila je dr. Zdenka Hajvaz, koja posebno naglašava da sada hitni oftalmološki pacijenti moraju ići u dubrovačku bolnicu koja nema dežurnoga oftalmologa već pripravnost, što dodatno otežava liječenje i uspjeh terapije.

Premošćivanje barijera
Građani Metkovića s kojima smo porazgovarali nisu zadovoljni ovakvom odlukom HZZO-a, a poglavito protestiraju umirovljenici i osobe starije životne dobi, kojima je pomoć oftalmologa i te kako potrebna. 

Nadaju se da će HZZO premostiti birokratske barijere i ordinaciju dr. Zdenke Hajvaz vratiti u mrežu javnoga zdravstva, kako bi liječnička usluga bila svima jednako dostupna.

Tekst: Stanislav SOLDO
Foto: Ilustracija CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr