Regija

VRGORAC: Vukovi zaklali tovara čovjeku ispred kuće!

U posljednjih nekoliko mjeseci vukovi su po vrgoračkim selima napali i zaklali veliki broj lovačkih pasa, a od napadnutih su samo dva preživjela. To je tek dio priče koju znamo, jer neki vlasnici pasa ne izlaze s tim informacijama u javnost, piše Slobodna Dalmacija.

Kad se broj nedavnih napada pridoda podacima iz prethodnih pet-šest godina, dolazi se do više od 50 ozlijeđenih, usmrćenih i nestalih lovačkih pasa.

Praktički nema sela, posebno u brdskoplaninskim krajevima, u kojem nisu bili u pohodu. Ceh plaćaju i stočari te su stoga neki povukli blago u staje, dok oni koji stoku gone u ispašu, osim pastira, imaju i nekoliko tornjaka koji se brinu o stadima.


Brojni apeli lovaca i stočara upućeni nadležnim institucijama, s namjerom da se smanji broj vukova u prirodi, nisu urodili plodom.

Posebno su na udaru sela smještena uz Biokovo, planinu koja je zapravo njihovo pravo stanište, odakle kreću prema Riliću ili prema Mijovilu i Kruševici.

– Meni su u mjesec dana tri puta napali pse, dva su ozlijedili, a jednog usmrtili. Ova dva sam uspio nekako spasiti, vodio sam ih svako malo kod veterinara, ali to nikad više neće biti isti psi. To svi lovci znaju i razumiju. Tu su kod nas u Radalja nedavno zaklali jednog psa, pa onda u Ravči čovjeku iz Zavojana. U Kljenku su zaklali tovara ispred kuće – govori nam Žarko Vujičić iz Dugih Njiva, koji dobro poznaje situaciju na terenu, te nastavlja:

– Ja ne vidim kako će ovo stati, zabrinjavajuće je da država više brine o vuku nego o stočarima i lovcima. Nedavno smo našli tri divlje svinje zaklane u Susvidu, od njih ništa ne može ostati u prirodi. Tko će znati koliko ih se razmnožilo, a kad im nestane hrane u prirodi, spuštaju se do sela, a psi su im posebna poslastica – ističe Vujičić.

No, nisu napadi zabilježeni samo u selima uz državnu cestu Vrgorac – Makarska, nego i na drugoj strani, u Rašćanima. Već skoro tri tjedna iz lova se nisu vratili “istarac” i “posavac” Damira Pavlinovića, te “balkanac” Jure Kovačevića. Uvjereni su da su njihovi psi žrtve vukova.