Regija

Vrgorac nije u Zagori: Jedna od najvećih laži u modernoj Hrvatskoj se proširila i u nacionalnoj javnosti

Nekoliko puta se na stranici Društvo prijatelja vrgorske starine i drugim mjestima ukazivalo na činjenicu da „Dalmatinska zagora“, kao regija koja objedinjuje unutrašnjost Dalmacije, u stvarnosti ne postoji.

Nažalost, posredstvom dijela građanstva iz primorja, politike i medija te šutnjom znanosti, jedna od najvećih laži u modernoj Hrvatskoj se dijelom proširila i u nacionalnoj javnosti.

Umjesto da se prostor unutrašnjosti Dalmacije ili dalmatinske unutrašnjosti (malim slovom) tako i naziva, po uzoru na Istru (ili pojmom zaobalje), u jednom trenutku se dogodilo da se ime stvarne Zagore, povijesne cjeline iznad Trogira i Splita, putem upravo politike i medija Splita, proširi na cijelu dalmatinsku unutrašnjost kroz pojam tzv. „Dalmatinske zagore“ („Dalmatinska“ velikim slovom). U novije vrijeme puno problema je nanijela izložba i katalog „Dalmatinska zagora – nepoznata zemlja“.


Znanost je nažalost bez ikakve osnove prihvatila ono što su joj politika i mediji servirali, štoviše, kako bi nepostojeća „Dalmatinska zagora“ i postojeća „Zagora“ koegzistirale, „Zagoru“ su proglasili zagorom u užem smislu, a „Dalmatinsku zagoru“ zagorom u širem smislu.

Srećom, u toj znanosti postoje i važne iznimke od pravila, a jedan od njih je povjesničar Krešimir Kužić. On je 1997. napisao vrijednu knjigu „Povijest Dalmatinske zagore“ u kojoj on jedino „Zagoru“ prihvaća kao stvarnost.

Za Kužića, Zagora je jedina Dalmatinska zagora te on piše kako stanovništvo u Primorju shvaća Zagoru kao cjelokupan prostor Dalmacije koji se prostire iza primorskoga planinskoga grebena sastavljenog od planina Trtra, Kozjaka, Mosora i Biokova, a da se ta netočnost pomalo ustaljuje u novinama i ostalim masmedijima. On u svemu tome ipak nalazi ispriku u činjenici da se za razliku od prirodno omeđenoga Hrvatskog zagorja, prostor Dalmatinske zagore ne može na svim stranama točno definirati.

Ali uvidom u povijesni i kulturni razvoj i zbivanja u dalmatinskoj unutrašnjosti Kužić tu teškoću lako uklanja. Naime, s obzirom na granice i opseg Poljičke kneževine, Cetinske krajine i prostora Petrova polja, lako se odredi sjeverna i istočna međa, a kada se Trogirska zagora razgraniči od marinske kotline, dobiva se točna slika o rasprostranjenosti Zagore koju Kužić ispravno kaže jedinom „Dalmatinskom zagorom“.

O južnoj granici Zagore navodi jedan opis iz 1677. godine. Također ističe kako o granici Zagore govore i postojanje dva sela Mirlović, Mirlović Zagore i Mirlović Polja, od kojih je jedan u Zagori, a drugi nije. Dakle, prema Kužiću, Zagora je dio Dalmacije omeđen bilima Trtra, Velikog Jelinka, Kozjaka, Mosora, područjem Poljica, rijekom Cetinom i Cetinskom krajinom, bilom Svilaje i Moseća, područjem Petrova polja te kanjonom rijeke Čikole.

Zaključno, vrijeme je da se znanost, politika i mediji jasno odrede prema ovim pojmovima. Samo je jedna „Zagora“ (ne treba joj ni dalmatinski prefiks), a cijelo područje dalmatinske unutrašnjosti je jednostavno – unutrašnjost Dalmacije. A ta postojeća Zagora tek je jedna od dalmatinskih krajina, među kojima je i naša, Vrgorska krajina, smještena na (za)biokovskom području i oslonjena na obližnje Makarsko primorje.

Piše: Branko Radonić/Društvo prijatelja vrgorske starine

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za