Regija

VREMENSKA PROGNOZA: Ulazimo u drugu polovinu studenog, a još nema ni traga zimi

Foto: MeteoAdriatic

Iza nas je vrlo nestabilan vikend u Dalmaciji koji je osobito otocima donio obilnu kišu. Pri tome je rekordne Zlarin u kojem je od početka studenog već palo 349 litara kiše po kvadratnom metru, a tijekom nedjelje izdvajao se Hvar u kojem je bilo bujica zbog preko 100 litara kiše u vrlo kratko vremenu.

U novom tjednu oborine će biti iznimka, a na previlo, što će obradovati mnoge koji čekaju kakvu-takvu stabilizaciju vremena.

Ono što se neće promijeniti je nastavak natprosječne topline. Tako je izvjesno da ćemo i u treću dekadu mjeseca ući s natprosječnom toplinom. Hoće li zima ipak stići u naše krajeve u posljednjem tjednu mjeseca, tek ćemo vidjeti.


Danas nas očekuje djelomično sunčano vrijeme i u većini krajeva suho. Ipak, na vanjskim otocima i otvorenom moru još može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Puhat će slaba do umjerena bura, a u sjevernoj Dalmaciji može biti pojačane bure. Podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u sjevernoj Dalmaciji do 22°C na jugu.

U utorak promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima i u većini krajeva suho. Ipak, na otvorenom moru i nad vanjskim otocima može biti slabih oborina. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji umjerena do pojačana bura, drugdje slab levant, a na otvorenom će zapuhati umjereno, navečer i pojačano jugo. Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u sjevernoj Dalmaciji do 21°C na jugu.

Umjereno do znatno oblačno bit će u srijedu. Veći dio dana suho, ali će povremeno biti slabe kiše, uglavnom na moru i otocima. U većem dijelu Dalmacije umjereno jugo i levant, postupno će se širi i na sjeverni Jadran. Bit će neznatno svježije u odnosu na utorak.

Četvrtak donosi promjenjivo oblačno i u većini krajeva suho vrijeme. Ipak, na otocima i uz obalu tek ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar slab, uglavnom bura. Temperature zraka bez veće promjene.

U petak djelomično sunčano i suho. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak. Noćne temperature u umjerenom padu, osobito u Zagori. Danju u većini predjela od 14 do 19°C.

U subotu pretežno sunčano. Ujutro je u kotlinama Zagore moguća magla. Vjetar slab. Najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

Sunčano i toplo sa slabim vjetrom će biti u nedjelju. Ujutro je ponegdje moguća magla. U noći na ponedjeljak moguć je porast naoblake kao uvod u promjenu vremena, prognozira Rade Popadić za Dalmatinski portal.