Regija

VREMENSKA PROGNOZA: Bit će to tjedan kiše i snažnih vjetrova. Evo kada ćemo u jakete

Foto: MeteoAdriatic

Ušli smo u posljednju dekadu studenog, što znači da nas manje od deset dana dijeli od početka prosinca, odnosno klimatološke zime. Od početka studenog nas prati natprosječna toplina, a tako je bilo i u nedjelju kada su najviše dnevne temperature zraka u nekim dijelovima Dalmacije dosegle čak 21°C.

Novi tjedan obilježit će vrlo promjenjivo vrijeme, a najveći dio dana bit će oblačan. Ipak, dok će pojedini dani biti suhi, neki će ponovno donijeti obilne kiše. Novi tjedan bit će i prilično vjetrovitiji od prošlog, osobito njegov drugi dio.

Ukratko, novi tjedan u svom veće dijelu neće donijeti zahlađenje te će se i dalje nastaviti natprosječna toplina, no u drugom dijelu tjedna stižu nove obilne oborine i snažni vjetrovi. Zahlađenje će početi tek krajem tjedna, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.


Promjenu vremena danas nam donosi ciklona sa središtem u zapadnom Sredozemlju, no ciklona ne bi trebala donijeti obilnije oborine ni značajan pad temperature zraka.

Danas nas očekuje umjereno do znatno oblačno vrijeme. Više kiše bit će na moru i otocima, a najmanje u Zagori. U nekim dijelovima Dalmacije past će tek zanemarive količine oborina. U početku će puhati umjereno, na moru i pojačano jugo, slabit će tijekom dana. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. Bure će do večeri proširiti do srednje Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7 do 17°C. Najviše dnevne većinom od 13 do 19°C.

Utorak i dalje donosi dosta oblaka, no oborine će biti slabije i rjeđe nego u ponedjeljak, tako da će veći dio dana biti suh. U početku je malo snijega moguće samo u višim predjelima Dinare i Kamešnice. Puhat će umjerena do pojačana bura, a podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Bit će hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 10 do 17°C.

Srijeda donosi stabilizaciju vremena. Bit će djelomično sunčano i suho. Ujutro će puhati slaba bura, danju tiho ili slab vjetar promjenjivog smjera. Jutro će biti prohladno, u najtoplijem dijelu dana većinom od 13 do 18°C.

Nova ciklona donosi novo naoblačenje u četvrtak. Oborine su izglednije u drugom dijelu dana, lokalno će pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Zapuhat će jugo koje će navečer biti jako s olujnim udarima. U noći na petak jugo u okretanju na lebić. Bit će malo toplije u odnosu na srijedu.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razbolje bit će u petak. Povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Vjetar će do jutra oslabiti, okrenu na zapadne smjerove, no već do večer novo jačanje vjetra kada će puhati oštro do lebić. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 14 do 19°C.

Subota donosi pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji će lokalno biti obilni. Puhat će snažni vjetrovi s juga i jugozapada, a moguća je pojava ciklonalne plime. I dalje toplo, ali je do kraja dana moguć lagan pad temperature zraka.

U nedjelju vrlo promjenjivo, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Južni vjetrovi će sve više slabiti, a do kraja dana u višim planinama je moguć snijeg. Bit će malo hladnije. Trebao bi to biti u daljnji pad temperature zraka početkom sljedećeg tjedna.

Izvor: Dalmacija danas