Regija

Voda sve više guta Vrgorsko polje: “Sigurne su ogromne štete na svim poljoprivrednim kulturama”

Ekstremnih 350 litara kiše po kvadratnom metru palo je tijekom nedjelje u Gračacu. Za usporedbu radi se približno o količini koja u Splitu padne u pola godine. U Gračacu je od početka mjeseca pala ekstremna 481 litra kiše po kvadratnom metru, prenosi Dalmacija Danas.

Izrazito obilnih oborina bilo je u mnogim dijelovima Dalmacije. Prema podacima mreže Pljusak.com, Razovac je primio 149 litara, a slijede Putičanje 131, Zaton 128, Benkovac 125, Vodice 122, Prvić 96, Ljubitovica 92 itd.

U dosadašnjem tijeku mjeseca mnoga su područja dobila preko 100 litara, a većinom u sjevernoj Dalmaciji i preko 200 litara kiše po metru kvadratnom. Vrgorac je među područjima koja su primila 200 litara kiše, a zbog obilnih oborina u Dalmaciji i BiH počelo je plavljenje Vrgorskog polja. Inače, ovo je polje posljednje u nizu krških polja – od Duvanjskog, preko Sinjskog i Imotskog, te voda s tih područja završava u Vrgorskom polju.


Plavljenje je počelo tijekom jučerašnjeg dana, te je poplavljen najniži dio polja. Pod vodom su se tako našle stotine trsova vinove loze, no pravi problemi mogli bi tek nastupiti. Naime, nadiruća voda lako može doći i do nasada jagoda.

Kako nam je kazao Vrgorčanin Ivan Barbir, vlasnik poljoprivrednog OPG-a, poplava Vrgorskog polja u svibnju nije se dogodila pola stoljeća.

– Obično se dogodi krajem travnja i to je bila redovna pojava do lani. Sve se u prirodi mijenja, pa tako i ovo. Teško je ovoga trenutka reći koja je površina pod poplavljena jer voda tek nadire. Oživljavaju vrela koja pune jezero, tek kroz tjedan dana bi mogli znati pravo stanje stvari, a ono nije obećavajuće. Već sada znamo, nažalost, da će štete biti ogromne na svim poljoprivrednim kulturama – govori nam Barbir.

Kaže da su na vodu osjetljive loza, jabuka, breskva, šljiva, a osobito jabuka.

Obećanje, ludom radovanje

– Kulture su ugrožene poplavama direktno ili indirektno. Nekom povrću je dovoljno da se vodom naliju brazde pa da se razvije bolest koja potom sve uništi. Po mojoj procjeni, poplavit će oko četvrtina polja zaključuje Barbir, višegodišnji suradnik nekoliko tiskovina vezanih prirodu.

Iz krugova bliskih Gradu Vrgorcu doznajemo da je nemoguće spriječiti plavljenje polja bez većih zahvata na odvodnji. Obećanja se mogu čuti relativno često, posljednji put nakon katastrofalnih poplava 2020. u Kokorićima, no ništa se po ovom pitanju nije napravilo.

Štete u poljoprivredi od plavljenja su ogromne, no zbog loših iskustava, ljudi ih mahom ne prijavljuju. Za poljoprivrednike novi problemi nastupaju tek nakon povlačenja proljetnih poplava i kada sunce naglo “zapeče”.

 

Piše: Rade Popadić/Dalmacijadanas.hr

Foto: Ivan Barbir

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za