Regija

Više od tisuću posjetitelja oduševio prvi srednjovjekovni festival VrhGora

Prošlog vikenda Vrgorac je ispričao mitove i legende, živio u prošlosti upravo kroz prvi srednjovjekovni festival VrhGora. 

U najzelenijoj oazi vrgorskog parka brojni posjetitelji su uživali u starim običajima, viteškim borbama, performansima s vatrom, predavanjima o stećcima i kultu Biokovo, a nije nedostajalo ni dobre spize. Od janjetine, odojka i gulaša do vina iz mješine, sve su to posjetitelji prvog srednjovjekovnog festivala mogli doživjeti upravo u Vrgorcu. Atraktivnom sadržaju i bogatom programu pridružili su se poznati etno glazbenici poput benda Veja, Su’vid i zvijezda festivala magična Nina Kraljić.

„Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u prošlost, kada su nastali brojni stećci, razni kultovi, planinske vile i legende koje se prenose s koljena na koljeno. Od atraktivnog sadržaja najviše pažnje je privukao srednjovjekovni sajam drvenih igračaka i narodne medicine, zatim sprave za mučenje, turniri u streličarstvu i vuči konopa, viteške bitke, te fire show performans u kasnijim noćnim satima. Najmlađi posjetitelji festivala najviše su se oduševili profesionalnom školom mačevanja.


Cijeli prostor Parka 4. gardijske brigade Pauci u Vrgorcu pretvorio se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika“, izjavila je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan Odak. 

Gotovo smo sigurni kako se više ovakvih sadržaja treba uvrstiti u turističku ponudu, te istaknuti važnost starih običaja i kultura koje su bile dio nekadašnje povijesti ovog podneblja. Do sljedeće godine za više informacija možete saznati na stranici VrhGora festvala i Centra za kulturu i baštinu grada

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za