Regija

Vinogorje Komarna punit će 150 tisuća boca ‘Terra Madre’

Vinogorje KOmarna by slobodnadalmacija.hr

Iako je urod u vinogorju Komarna nešto lošiji zbog poznatih vremenskih (ne) prilika, kvaliteta plavca maloga iznimno je dobra. Kako plavcu uvijek fali kiseline, za razliku od bijelih sorti grožđa, ovakvo vrijeme na osunčanim padinama Komarne za njega i nije tako loše. Sve to jamči da će se proizvoditi kvalitetno vino – kazao je vinar Davor Martinović , čije je vino “Terra Madre 2011.” pokupilo nagrade i priznanja na festivalima vina, vinarstva i vinogradarstva diljem Hrvatske.


Vjetar u leđa
Dok u drugim krajevima Dalmacije vinogradi propadaju, na predjelu Komarna niče novo vinogorje i stvara se novi investicijski zamah, grade se vinarija, podrum i kušaonica vina.

– S podizanjem novih vinograda na području Komarne krenuli smo 2008., bilo je teško – kazao je Martinović – da bismo već 2009. zasadili 50 tisuća trsova plavca malog, koji je došao na berbu negdje 2011. godine. Komarna je nova vinska regija, iznimno zanimljiva zbog proizvodnje ekoloških vina – pojasnio je vinar Davor Martinović. Vino plavac mali „Terra Madre 2011“., vinogorja Komarna, osvajač je festivala vina “Dubrovnik FestiWine Trophy 2014.”, što je potvrda da se vinogorje na padinama Komarne etabliralo kao vrhunska vinska regija uz bok Dingaču na Pelješcu.

A vinogradi ne idu bez podruma i kušaonice vina, koja će se graditi u Komarnoj. Za to je trebalo puno vremena, živaca i strpljenja – reći će Martinović.

Već je dobivena lokacijska dozvola, uskoro slijedi građevinska, a novac za izgradnju objekata tražit će se u strukturnim fondovima Europske unije, koja traži „čiste papire“.

Martinović nam je otkrio da već postoje strani investitori, koji bi zajednički ulagali u ovaj projekt, što će nedvojbeno biti vjetar u leđa razvoju vinarstva i vinogradarstva na padinama Komarne, gdje se sade plavac mali, syrah, cabernet, chardonnay.

Ovo vinogorje u punoj rodnosti trebalo bi proizvoditi oko 150 tisuća boca vinskog brenda „Terra madre“.

Tekst: Stanislav Soldo

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za