Regija

VIKEND PROGNOZA Udari bure do 100 km/h, sljedeći tjedan mraz je moguć i uz obalu

foto: Martin Burić

Jučerašnji prolazak frontalnog poremećaja preko Jadrana donio je prvi oborine nakon duže pauze. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, zadnja 24 sata najviše kiše je palo u Kučićima u omiškom zaleđu, 27 litara po kvadratnom metru. Na dubrovačkom području palo je 10 do 20 litara, na splitskom najviše je palo u Kaštelima i Solinu, po 11 mm kiše.

Dani pred nama donose dominaciju visokog tlaka zraka, a time i stabilnih vremenskih prilika. Iako će biti hladnije u odnosu na prethodne dane, posebno niskih temperatura neće biti, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Danas nas očekuje promjenjivo oblačno i suho. Puhat će umjerena do jaka bura, podno obalnih planina bit će olujnih udara. DHMZ unutar sustava MeteoAlarm za danas daje narančasti stupanj upozorenja zbog bure koja će imati udare do 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 4 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 3 do 12°C.


Djelomično sunčano i u većini predjela suho bit će u subotu. Uz granicu s BiH povremeno može biti slabog snijega, a popodne na otvorenom moru i kiše. Puhat će umjerena do pojačana tramontana, popodne na otvorenom moru jaka. Jutro i večer hladniji, danju većinom od 4 do 12°C.

Nedjelja donosi djelomično sunčano i suho vrijeme. Tek na Dinari i Kamešnici očekuje se povremeno padanje snijega. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana. Malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 7 do 13°C.

Od ponedjeljka do kraja tjedna bit će djelomično sunčano i suho. Puhat će umjerena do pojačana bura i bit će zimski hladno. Najhladnije se očekuje u utorak kada će jutarnjeg mraza biti i ponegdje uz obalu.