Regija

VIKEND PROGNOZA Nakon ekstremne kiše, na vidiku novi problemi

Jučerašnji dan dijelovima zemlje donio je ekstremne vremenske prilike. U mnogim krajevima srednje Dalmacije palo je preko 100 litara kiše po kvadratnom metru što znači da je u samo jedan dan pala približna mjesečna količina oborine kada se gleda klimatološki prosjek. Vrijedan spomena je podatak da je u Splitu tijekom 24 sata palo 128 litara kiše, što je treća najveća količina oborina od početka službenih meteo mjerenja. Najviše tijekom četvrtka je palo u Zamosorju, čak 190 litara.

Vodostaji su u porastu i mnogi se pitaju što nam donosi ostatak tjedna. Prije svega, predahnut ćemo neko vrijeme od kiše, a od ostatka tjedna upravo će današnji dan donijeti najpovoljnije vremenske prilike.

Danas nas očekuje promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačni razdoblja. Oborine će biti još uglavnom južnije od Makarske, a osobito na dubrovačkom području može biti obilnijih grmljavinskih pljuskova u prvom dijelu dana. Drugdje uglavnom suho. Upravo će na jugu još puhati umjereno do pojačano jugo, drugdje slab vjetar promjenjivog smjera. Ipak, u drugom dijelu dana na moru sjeverne Dalmacije zapuhat će jugo koje će se prema večeri brzo širiti prema jugu kada će već imati jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka od 2°C ponegdje u Zagori do 12°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.


Subota donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Bit će dosta suhog vremena, ali je tek povremeno moguća slaba kiša. Glavno obilježje dana bit će jako jugo s olujnim udarima. Jugo će donijeti određene poremećaje u pomorskom prometu. Jutro će biti osjetno toplije u odnosu na petak. Najviše dnevne temperature od 10 do 17°C.

Nedjelja ponovno donosi izrazito nepovoljne vremenske prilike. Bit će pretežno oblačno, a veći dio dana bit će suh ili tek uz povremenu slabu kišu. Krajem dana i osobito navečer kiša, pljuskovi i grmljavina. Puhat će jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima, a sredinom dana i popodne na moru srednjeg Jadrana bit će orkanskih udara juga preko 125 km/h. Navečer značajno slabljenje vjetra. Jugo ove jačine izazvat će značajne poremećaje u pomorskom prometu. Zbog juga i niskog tlaka moguća je izražena ciklonalna plima i plavljenje nižih dijelova obale. Bit će toplo, tek navečer manje osvježenje.

Od ponedjeljka do daljnjega bit će vrlo kišovito. Dan za danom bit će blago svježije pa će kiše prijeći u snijeg u višem gorju, a od sredine tjedna snježna granica bit će oko 1000 metara nadmorske visine. Ipak, prave zime, ali ni stabilizacije vremena nema na vidiku.

Dalmacija Danas