Regija

VIKEND PROGNOZA Nakon ekstremne kiše, na vidiku novi problemi

Jučerašnji dan dijelovima zemlje donio je ekstremne vremenske prilike. U mnogim krajevima srednje Dalmacije palo je preko 100 litara kiše po kvadratnom metru što znači da je u samo jedan dan pala približna mjesečna količina oborine kada se gleda klimatološki prosjek. Vrijedan spomena je podatak da je u Splitu tijekom 24 sata palo 128 litara kiše, što je treća najveća količina oborina od početka službenih meteo mjerenja. Najviše tijekom četvrtka je palo u Zamosorju, čak 190 litara.

Vodostaji su u porastu i mnogi se pitaju što nam donosi ostatak tjedna. Prije svega, predahnut ćemo neko vrijeme od kiše, a od ostatka tjedna upravo će današnji dan donijeti najpovoljnije vremenske prilike.

Danas nas očekuje promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačni razdoblja. Oborine će biti još uglavnom južnije od Makarske, a osobito na dubrovačkom području može biti obilnijih grmljavinskih pljuskova u prvom dijelu dana. Drugdje uglavnom suho. Upravo će na jugu još puhati umjereno do pojačano jugo, drugdje slab vjetar promjenjivog smjera. Ipak, u drugom dijelu dana na moru sjeverne Dalmacije zapuhat će jugo koje će se prema večeri brzo širiti prema jugu kada će već imati jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka od 2°C ponegdje u Zagori do 12°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.


Subota donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Bit će dosta suhog vremena, ali je tek povremeno moguća slaba kiša. Glavno obilježje dana bit će jako jugo s olujnim udarima. Jugo će donijeti određene poremećaje u pomorskom prometu. Jutro će biti osjetno toplije u odnosu na petak. Najviše dnevne temperature od 10 do 17°C.

Nedjelja ponovno donosi izrazito nepovoljne vremenske prilike. Bit će pretežno oblačno, a veći dio dana bit će suh ili tek uz povremenu slabu kišu. Krajem dana i osobito navečer kiša, pljuskovi i grmljavina. Puhat će jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima, a sredinom dana i popodne na moru srednjeg Jadrana bit će orkanskih udara juga preko 125 km/h. Navečer značajno slabljenje vjetra. Jugo ove jačine izazvat će značajne poremećaje u pomorskom prometu. Zbog juga i niskog tlaka moguća je izražena ciklonalna plima i plavljenje nižih dijelova obale. Bit će toplo, tek navečer manje osvježenje.

Od ponedjeljka do daljnjega bit će vrlo kišovito. Dan za danom bit će blago svježije pa će kiše prijeći u snijeg u višem gorju, a od sredine tjedna snježna granica bit će oko 1000 metara nadmorske visine. Ipak, prave zime, ali ni stabilizacije vremena nema na vidiku.

Dalmacija Danas

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za