Regija

VIKEND PROGNOZA Bura i još malo hladnije, povremeno će i dalje biti slabih oborina

foto: HPD Grabovica Ploče

Sredozemna ciklona posljednja dva dana intenzivno djeluje na vrijeme u cijeloj zemlji, a Dalmacija je bila najkišovitiji dio Hrvatske. Pri tome je vrgoračko područje bilo najkišovitije u zemlji. Tamo je, baš kao u Zaostrogu uz obalu, palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je uvelike smanjilo ovogodišnji oborinski zaostatak, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Suša je konačno završena i na srednjodalmatinskim otocima. Primjerice, u Hvaru je palo 115 litara kiše po kvadratnom metru, Veloj Luci preko 100, Milni na Braču 76 itd.


Zanimljivo od aktualne ciklone najmanje je palo u Splitu, od 25 do 50 litara po kvadratnom metru.

Kraj tjedna neće donijeti puno kiše, većinu vremena bit će suho. Bez obzira na to, povremeno će i dalje biti slabih oborina, puhat će bura, a temperature zraka bit će u daljnjem laganom padu.

Danas nas očekuje vrlo promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini krajeva suho, ali će još u noći i rano ujutro biti slabe kiše. Na Velebitu je tijekom dana moguć snijeg. Puhat će umjerena do jaka bura, koja će podno Velebita biti olujna s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka većinom od 10 do 17°C, a najviše dnevne temperature od 17 u Zagori do 23°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Subota donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme, ali većinu vremena suh. Ipak, uz prolazno više oblaka ponegdje će pasti vrlo malo kiše, a po vrhovima Dinare i Kamešnice moguć je slab snijeg. Puhat će umjerena do pojačana bura, podno Velebita i dalje su mogući orkanski udari. Jutarnje i noćne temperature u padu, najviše dnevne većinom od 13 do 20°C.

U nedjelju pretežno oblačno. Iako će većinu vremena biti suho, i dalje je moguća slaba kiša, osobito krajem dana. Bura će slabiti. Jutro i večer još malo hladniji, najviše dnevne temperature od 14 do 20°C.

Sljedeći tjedan mogao bi biti još hladniji, temperature će biti primjerenije kraju mjeseca.