Regija

VIDEO: Prvi dijelovi čelične konstrukcije budućeg Pelješkog mosta krenuli put Hrvatske

Ukupno 29 segmenata koji čine prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije budućeg Pelješkog mosta danas je utovareno te sutra kreću iz dva pogona u Kini za Hrvatsku. Predviđeno je da će brodovi s tim materijalom do odredišta putovati maksimalno 35 dana, no očekuje se da će stići i ranije pa bi već sredinom veljače mogli biti isporučeni. Početak montaže čelične rasponske konstrukcije mosta predviđen je za ožujak.

Pošiljka obuhvaća bazne segmente središnjih stupova u moru te pojedinih segmenata čelične rasponske konstrukcije predviđenih za bočni dio mosta. Ruta putovanja ide preko Singapura i Sueskog kanala do Luke Ploče. Na gradilištu mosta Kopno – Pelješac se sukladno planiranoj dinamici trenutno izvode sljedeći radovi: iskop unutrašnjosti, ugradnja armature i betoniranje preostalih pilota, izvedba naglavnica pilota, izvedba stupova mosta te izgradnja upornjaka.

 


 

U međuvremenu, u tijeku su i radovi na izgradnji pristupnih cesta mostu Kopno – Pelješac. Ugovorni izvođač austrijski Strabag, zadužen za radove na dionici Duboka-Sparagovići/Zaradeže, pri završetku je radova čišćenja trase i probijanja pristupnih puteva, a početak građevinskih radova očekuje se u narednom tjednu.

Na sljedećoj dionici, koja predviđa izgradnju stonske obilaznice (Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli), ugovorni izvođač grčki Avax započeo je s organizacijom gradilišta i iskolčenjem na terenu.

Tekst: N.M. / dalmatinskiportal.hr
Video: Hrvatske ceste / Youtube
Ilustracija: dnevnik.hr