Regija

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ sudjelovali na obilježavanju 30. obljetnice VRO Maslenica

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ jutros su otputovali na obilježavanje 30.obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Današnja svečanost obilježavanja 30.obljetnice akcije Maslenica je počela u Kašiću kod spomenika poginulim pripadnicima 3.gbr-Kune polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje. Vijence i svijeće položila su brojna izaslanstva gradova, županija, vojske i policije te braniteljskih udruga. O teškim borbama prije 30 godina svjedoče i danas brojne ruševine. Poslije toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade u akciji Maslenica. Veterani 4.gbr DNŽ iz Metkovića posjetili su potom Paljuv gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim suborcima pok. Mariju Glavoti i pok. Mariju Nikoliću-Kišu iz Krvavca. Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi Zaštitnice kršćana u Paljuvu. Na putu za Novigrad veterani četvrte zastali su kod spomenika poginulim pripadnicima 2.gbr-Gromovima na ulazu u gradić gdje su zapalili svijeću. Zajedničko druženje veterana nastavljeno je u Novigradu.

Jedna od najuspješnijih vojnih akcija Hrvatske vojske Operacija Maslenica započela je u ranim jurarnjim satima 22. siječnja 1993. godine. Cilj akcije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.


Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima postignuti su već nakon 72 sata, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama zaustavljeno je napredovanje OS RH nadomak Obrovca i Benkovca. To su srpske snage iskoristile da se priberu, dovuku pojačanja i izvrše protunapad, koji je odbijen uvođenjem svježih snaga od kojih je jedan dio helikopterskim desantom prebačen iz Slavonije i uveden izravno u borbu. Snažnije borbe za dostignute crte i stabilizaciju bojišnice potrajale su još 2 – 3 dana.

Akcijom Maslenica hrvatska vojska oslobodila je 202 kilometara kvadratnih, a još 80 km kvadratnih oslobođeno je u operaciji Peruča koja se zbila potpuno neplanirano odmah iza opisane akcije HV-a. Kao cjelina u sastavu 4.gardijske brigade u akciji je sudjelovala i A satnija ZNG Metković koja je tom prilikom imala jednog poginulog pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca i 17 ranjenih i ozlijeđenih pripadnika.

Tekst i slike: Dalibor Čutura/Metković NEWS

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za