Regija

VERTIKALA VLASTI: Ministra Božinovića rastužio je poraz Vice Mihanovića jer su, kaže, Splitu dali sve

Jednopartijski sistem bio bi najbolje rješenje. O vertikali nitko tada ne bi govorio, ona bi se podrazumijevala, i svima bi bilo dobro.

Čuli ste za vertikalu? Slavnu hrvatsku vertikalu. Dolje podatna ravnina, a gore ukrućena okomica, dolje pješadija, a gore generali. A svi vojska iste stranke. Kojoj samo višestranačje smeta do potpune sreće.

Čuli ste što je nekidan rekao ministar Davor Božinović? Izišao je pred kamere primjetno neraspoložen. Više tužan no ljut. Rastužio ga je, naime, poraz kandidata njegove stranke u Splitu. Jer, sve su Splitu dali, sve. A građani – taj nezahvalni, pokondireni plebs – okrenuli su im leđa.


Dopisi bez odgovora

“Nakon što je Split doživio procvat pod vodstvom HDZ-a…”, govorio je razočarani Božinović pred grozdom mikrofona.

“Mi smo uložili puno…”, naglašavao je.

Čuli ste sigurno i obraćanja brojnih ministara, pa i samoga premijera, koji su proteklih mjesec dana obilazili zemlju obećavajući med i mlijeko općinama i gradovima u kojima će narod biti toliko pametan da na vlast dovede njihovu stranku. Da se uhvati za vertikalu. Da sebi osigura vječno blagostanje. I da protrne od sladostrašća.

A sada ćete čuti što o vertikali koja Hrvatsku samo što nije pretvorila u Arkadiju kažu načelnici i gradonačelnici iz dalmatinske horizontale. Nasumično smo izabrali njih četvero. Troje sadašnjih i jedan bivši, a svi s velikim iskustvom.

– Vertikala?! Hoćete li da se smijem ili plačem? – dočekao nas je Matko Burić.

Njegova stranka nema šanse osvojiti Splitsko-dalmatinsku županiju. A ni na nacionalnoj razini baš im ne cvjetaju ruže. U općini Gradac, međutim, Burić je s lakoćom osvojio novi mandat. Birači su vertikalu prelomili preko koljena kao suhu taklju.

– Europa nas je spasila, da nije nje, teško bismo kruha od ovih iznad nas vidjeli – kaže Burić.

Povukli su, veli, tri puta više novca iz Europske unije nego što su ga dobili od Županije.

– Nemojmo se lagati, Županija je nekome majka, a nekome maćeha. A zna se i kome. Ima naših dopisa koji nam se nikad iz Županije nisu vratili, niti da nas pristojno odbiju ili bilo što odgovore – objašnjava Burić.

Iznosi i plastičan primjer:

– Mi sami financiramo prijevoz učenika do Makarske, što je na razini županije pravi raritet.

Burić priznaje kako i u Županiji ima ljudi koji ne gledaju u boju stranačke iskaznice.

– Kad se prijaviš za neki projekt, onda moraš moliti da dopadneš u ruke nekog normalnog, u suprotnom, gotov si, uzalud sve što si pripremio – tvrdi.

Nakaradnost sustava

Rješenje je u zaobilaženju hrvatskih institucija.

– Hvala Bogu na Europskoj uniji, tamo je sve jednostavno; ako imaš dobar projekt, prolaziš, ako nemaš, otpadaš. A kod nas ti zapinju nogu gdje god stignu, poglavito kad vide da nisi njihov – ističe Burić.

Slično rezonira i Ivana Marković, suverena gradonačelnica Supetra, koja nikako, na užas vertikale, da izgubi izbore.

– Mnogo dobrih projekata odradili smo uz pomoć Europske unije i nitko nikada iz vrha vlasti nije došao da nam dade podršku ili da barem vidi što to radimo – gorko će Ivana Marković.

Nije, kaže, jednostavno boriti se protiv vertikale. S njom je sve lakše, pa nije ni čudno da neki pristaju na ucjenu “vi dajte glas našima, a mi ćemo samo vama dati pare”.

– Zahvaljujući Europskoj uniji ta mantra više ne prolazi. Do novca se može i mimo naših institucija. I to do novca koji se transparentno dijeli, dok kod nas nitko nema pojma zašto je netko dobio više, a netko manje, niti koliko tko ima bodova. Iz natječaja je tek jasno da bolje prolaze jedinice lokalne samouprave u kojima vlada stranka koja je na vlasti u županiji i u državi – napominje naša sugovornica.

Za primjer nakaradnosti sustava uzima luke. U njezinu Supetru jedna je od prometnijih putničkih luka na Jadranu, a Grad od toga nema nikakve koristi, niti može upravljati lukom.

– Nama bi to trebao biti najvažniji resurs, a ne možemo mu ni blizu. Velik je to novac i zato ga Županija nikada neće prepustiti, ali borit ćemo se, barem to možemo – zaključuje Ivana Marković.

Odakle si i čiji si?

Ante Pranić, bivši nezavisni gradonačelnik Vrgorca, roman bi, smije se, mogao napisati o svojim borbama s vertikalom.

– Mnogi ministri strašno su bahati, ponašaju se kao da raspolažu vlastitim novcem, a ne sredstvima poreznih obveznika, stoga i ne čudi da se u mnogim sredinama dogodio bunt protiv vladajuće stranke – počinje Pranić.

Za primjere korektne suradnje uzima Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske ceste i Hrvatske vode, dok je najneugodnija, točnije katastrofalna, iskustva imao s Ministarstvom regionalnog razvoja i Ministarstvom kulture.

– Meni je i danas nevjerojatno da ministrica kulture, unatoč svim pozivima, nikada nije došla na naše Dane Tina Ujevića, a to je važna manifestacija nacionalnog karaktera, dok od njezina ministarstva nikad ni lipe nismo dobili za obnovu Tinove kule, iako smo uredno nekoliko puta aplicirali na natječaje i imali smo svu potrebnu dokumentaciju – proziva Pranić

I on je vertikalu zaobilazio koristeći europske koridore.

– Tamo te nitko ne pita odakle si i čiji si, nego znaš li i jesi li sposoban – otkriva Pranić jednostavnu zapadnoeuropsku logiku.

Na Balkanu vrijede neka druga pravila.

– Kod nas je transparentnost nepoznat pojam, nitko nikad nije vidio bodove nakon nekog natječaja, niti je objasnio zašto je netko, recimo, dobio milijun kuna, a netko ništa – širi ruke Pranić.

Njemu, na primjer, nitko nikada nije objasnio zašto je Vrgorac izostavljen iz Intervencijskoga plana, i to jedini iz okruženja jer su njime bili obuhvaćeni i Imotski i Sinj i Metković.

– Naravno da su nas namjerno izostavili, to je bila osveta prema meni – jasno će Pranić, dodajući kako je najvažnije nikad ne odustati, pa čak ni kad shvatiš da je nekome dovoljan jedan telefonski poziv da riješi problem, dok tebi svi danima otežavaju na sve moguće načine.

Za ministra Božinovića ima pak jedno pitanje:

– Ministre, kad se već hvalite koliko ste novca dali Splitu, recite, molim vas, što je sa svim onim milijunima koje Split, kao hrvatska turistička metropola, daje vama? Koliko od toga vi Splitu vratite?

Uvijek ima kočenja

Ivo Tomasović, nezavisni gradonačelnik Omiša, uvjerljivi pobjednik u prvome krugu lokalnih izbora, bio je najblaži prema vertikali. A Hrvatske ceste, kao državnu tvrtku, posebno hvali.

– Kad se dobro pripremiš, kad projekte odradiš kako treba, onda te nitko ne može zaustaviti – kaže Tomasović.

Iako, kočenja uvijek ima. Da je u pravoj stranci, vjerojatno bi neke stvari bile ekspeditivnije.

– Nova zgrada srednje škole i gradska luka kapitalni su projekti koji se sporo miču, očekivao sam davno da ćemo početi s njihovom izgradnjom. A opet, velike su to investicije i shvaćam da ni Županija nema previše novca – pomirljivo će.

Volio bi tek da “natječaji malo brže idu” jer četiri godine prolete učas. Nisi se ni okrenuo, a eto ti vertikale opet za vratom.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za