Regija

VELIKO OTKRIĆE KOD KORČULE Neolitičko naselje 70 metara od obale, na dubini od 4 i pol metra

O velikom otkriću arheologa kod Korčule Morski HR je pisao prije mjesec dana, nakon čega je ekipa HTV-a otišla napraviti priču s arheolozima. Naime, u moru ispred Korčule pronađeno je naselje iz neolitika, odnosno 4 i pol tisuće godina prije Krista! Zbog podizanja razine mora naselje je ostalo ispod površine i upravo je to, uz dobru lokaciju, bilo ključno u konzerviranju ostataka. 


Ekipa arheologa prašinu i kopanje ovaj put zamijenila je ronjenjem. More ispred Korčule dulje od 6 i pol tisuća godina skrivalo je povijesno naselje.

– Cijelo naselje ima oblik sedmerokuta nekakvog, i tu vidimo da je napravljeno planski, a ne stihijski. To je isto, ustvari, fantastično za to razdoblje, govorimo o 4.500 godina prije Krista, rekao je Mate Parica, Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju.

Tako stari nalazi prava su rijetkost u cijelom svijetu i obično bi ih otkrili u špiljama, rijetko kada u moru. I ovo naselje pronađeno je slučajno, zahvaljujući snimkama iz zraka.

– Većinom u špiljama se najviše istraživalo, tu je jako dobro sačuvano. Takvih naselja je sigurno bilo i na otvorenom, samo što njih je puno teže naći, rekao je Domagoj Perkić, Dubrovački muzeji.

Naselje se nalazi nekakvih 70 ak metara od obale, na dubini od 4 i pol metra i činjenica da je u moru, u lagnu grad Korčule, je bila ključna za njegov pronalazak. Naime, skriveno od jakih vjetrova i, zapravo, ukopano u mulj, naselje se konzerviralo na 6 i pol tisuće godina.

Nakon prve, samo evidencijske kampanje, arheolozi su napokon uspjeli provesti pravu, istraživačku kampanju. Istraživanje je bilo iznimno uspješno.

– Pronašli smo kremene noževe. Zapravo, nisu toliko česti nalazi na kopnu u ovako dobro očuvanom obliku. Većih su dimenzija, rekla je Vinka Milišić, studentica arheologije.

– Radi se o velikim zdjelama, loptastim zdjelama i vidimo da je stanovništvo neolitičko tu svoju keramiku ukrašavalo raznoraznim urezima, crvenom bojom su oslikavali kojekakve motive, rekla je Marta Kalebota, kustosica u Gradskom muzeju Korčula.

Plan je nastaviti s istraživanjem već iduće godine, ali to će, naravno, ovisiti o financiranju. Priobalje krije brojne tajne koje tek, čini se, trebamo otkriti, piše morski.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za