Regija

Veliki test agruma: Žiriju su najfinije mandarine sa štanda

Neki ih zovu mandarine, neki mandarinke. Bilo kako bilo, ova vrsta citrusa u Hrvatskoj jako dobro uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažni uzgoj kvalitetnih sorti.

Mandarine rastu na zimzelenom stablu visine od dva do tri metra. Listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova. Na internetskim stranicama Agrokluba piše da u 100 grama mandarine ima 30 miligrama vitamina C. Za usporedbu, naranča na istu količinu ima 50 miligrama C vitamina. Osim toga, mandarina sadrži i vitamine B skupine, kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 miligrama kalija koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca. Agroklub također piše da ukupno ima 18 sorti mandarina, od čega ih je 12 aktivno, tj. te se sorte uzgajaju.

Pred Gastrožiri smo stavili sedam tanjura s mandarinama. Izgledom su sve bile podjednake, iako su one koje smo kupili na štandu OPG-a Vukša u predvorju zagrebačkog trgovačkog centra Supernova bile krupnije od onih kupljenih u trgovinama. Na deklaracijama mandarina iz trgovina pisalo je da su iz doline Neretve, ali i da su tretirane imazalilom, zaštitnim sredstvom koje sprečava truljenje i sušenje voća. OPG je kilogram mandarina naplaćivao deset kuna, dok je kilogram u većine trgovina bio 5,99 kuna. Jedino su u Billi i Sparu mandarine prodavali po 6,99 kuna. Stručnjaci tvrde da mandarine kod kuće treba čuvati na tamnom i hladnome mjestu, najbolje u hladnjaku. Najbolje su, kažu, one mandarine čija je kora svijetlonarančaste boje.


mandarine-test

Tekst: Ivančica Ladišić / 24sata.hr
Foto: Petar Glebov / Pixsell / 24sata.hr

Pročitajte više na: http://m.24sata.hr/potrosac/veliki-test-agruma-ziriju-su-najfinije-mandarine-sa-standa-496120 – 24sata.hr