Regija

Velike gužve na graničnom prijelazu kod Metkovića

Ove subote u jeku turističke sezone ponovile su se ogromne gužve pa se u mjestu Doljanima kod Metkovića čeka više od sat i pol na prijelaz granice između BiH i Hrvatske, zbog čega su iz Auto moto kluba BiH pozvali na korištenje zamjenskih graničnih prijelaza.

Najveći broj bosanskohercegovačkih i stranih turista koji idu na Jadran najčešće koristi granični prijelaz u Doljanima jer se nalazi na najprometnijem magistralnom pravcu M-17 kroz BiH.

Zbog slabe označenosti i loše prometne poveznosti drugih graničnih prijelaza građani ih slabo koriste zbog čega se stvaraju velike gužve u Doljanima. Situacija se dodatno otežala od prošle godine kada je s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju drugi granični prijelaz u čapljinskoj općini u mjestu Gabeli izgubio status međunarodnog graničnog prijelaza.


Iz Auto moto kluba BiH preporuča se vozačima koji putuju prema dubrovačkoj regiji da koriste granični prijelaz Trebimlja-Čepikuće između Ravnog i Slanog te Ivanicu između Trebinja i Dubrovnika. Istodobno, svima koji se kreću prema Makarskoj rivijeri ili sjevernije, preporuča se prijelaz granice na prijelazima u Bijači, Crvenom Grmu, Orahovlju u ljubuškog općini ili Gorice u Grudama.

Iz Auto moto kluba BiH su izvijestili da je veća gužva na ulaz u BiH zabilježena na graničnim prijelazima u Gradiški, gdje se čeka oko 40 minuta, te u Orašju gdje je zadržavanje oko pola sata.