Regija

Večeras u Dubrovnik stižu kineski zavarivači, prije odlaska na gradilište moraju u dvotjednu samoizolaciju

Skupina od 150 kineskih radnika na Pelješkom mostu večeras slijeće u Zračnu luku Dubrovnik. Među njima je i stotinu zavarivača, zaposlenika kineske tvrtke “China road and construction” kojima je zadatak spojiti dijelove čelične konstrukcije mosta.

Kinezi su u petak ujutro poletjeli iz domovine posebnim zrakoplovom prema Dubrovniku, doznaje Jutarnji list u Hrvatskim cestama.

Nakon dolaska u Dubrovnik kineski radnici bit će smješteni u hotelu gdje će provesti 14 dana u samoizolaciji, a tek potom će biti upućeni na gradilište I započeti s radom.


Zbog pandemije koronavirusa kineski zavarivači nekoliko mjeseci nisu mogli stići na Pelješac zbog čega je došlo do zastoja u tom dijelu radova na mostu. Na gradilištu pelješkog mosta je 29 elemenata čelične rasponske konstrukcije mosta koje će ovi zavarivači spajati. Iz Kine još treba stići 135 elemenata.

Dio njih već je napravljen u kineskim pogonima i oni će kroz nekoliko mjeseci brodovima biti u upućeni u Hrvatsku.

Kao što je poznato, tri djelatnika Hrvatskih cesta nedavno su otišli u Kinu. Nakon što su 14 dana proveli u samoizolaciji, započeli su provoditi posao nadzora kvaliteta izrađenih dijelova konstrukcije. Bez njihova odobrenja elementi konstrukcije ne mogu biti upućeni u Hrvatsku.

Iz Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije potvrdili sunam kako nisu upoznati s dolaskom kineskih radnika.