Regija

USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV JAMBE! ‘Izvlačio je novac iz gradskog proračuna…’

Bivši gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo našao se pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je s dvojicom suradnika – pročelnikom za gospodarstvo Miloradom Dodigom te pročelnikom za financije Petrom Čarapinom, grad kojim je upravljao čak 16 godina, oštetio među ostalim i kupnjom sadnica maslina koje je dijelio na svojim predizbornim skupovima.
Uskok je na svojoj internetskoj stranici, ne navodeći identitet već samo funkcije, objavio da Jamba i dvojicu bivših pročelnika sumnjiči zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonito posredovanje te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.


Tužiteljstvo sumnja da je Jambo tijekom studenoga 2007. od Dodiga zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je on bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici. Dodig je potom u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, a sve je u konačnici platio grad Metković, čime je proračun oštećen za najmanje 170.000 kuna.

Jambo i Čarapina sumnjiče se da su od rujna 2009. do studenoga 2012. na štetu gradskog proračuna osigurali novac za putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su, po tvrdnjama Uskoka, znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad.

Bivši gradonačelnik je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od Čarapine je tražio da račune supotpiše i provede njihovo plaćanje iz gradskog proračuna, čime je Metković navodno oštećen za najmanje 225.000 kuna.

Uskok Gabrića tereti i da je tijekom veljače i ožujka 2009. u namjeri da tvrtki, iz čije je vlasničke strukture izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika i u kojem je njegova supruga bila odgovorna osoba, osigura novac za podmirenje dospjelih obveza, od Dodiga koji je rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od njegove tvrtke kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti grad Metković. Iako je znao da se radi o tvrtki povezanoj s gradonačelnikom, odnosno s članovima njegove obitelji, Dodig je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u iznosu od preko 271.000 kuna, koje su plaćene iz gradskog proračuna.

Priopćenje USKOK-a:

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1958., 1961., 1953.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. (30. 12. 2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, gradonačelnik Grada Metkovića, tijekom studenoga 2007. godine, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je I. okrivljenik bio nositelj koalicione liste u X. izbornoj jedinici. Sukladno traženju I. okrivljenika, II. okrivljenik je u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170.000,00 kuna.

Osim navedenog, I. okrivljenik i III. okrivljenik, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića, su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, I. okrivljenik je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. okrivljenika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za najmanje 225.000,00 kuna.

Nadalje, I. okrivljenik je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okrivljenikom, odnosno s članovima njegove obitelji, II. okrivljenik je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.

 

jutarnji.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za