Regija

UPOZORENJE Držite se hlada, danas je vrhunac toplinskog vala, temperature i do 35 stupnjeva

Za Dubrovačko-neretvansku županiju za srijedu 29. lipnja 2022. prognozirana je velika opasnost od pojave toplinskog vala, dok je za četvrtak 30. lipnja 2022. prognozirana umjerena opasnost.

Prema prognozi DHMZ-a sutra će biti pretežno sunčano. Uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadni te jugo. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 27, a najviša dnevna između 31 i 36 °C.

Prema DHMZ-u, biometeorološka prognoza u narednim danima će se pogoršavati, na što posebno moraju kronične bolesnici, koji bi trebali izbjegavati suvišne napore te aktivnosti prilagoditi dijelu dana s nižim temperaturama zraka.


– Savjetujemo boravak u hladnijim prostorima tijekom najtoplijeg dijela dana, laganu prehranu, dovoljno tekućine i obaveznu zaštitu od UV zračenja. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili za osobe starije od 60 godina te one koji imaju kronične zdravstvene probleme – savjetuje DHMZ.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za