Regija

UPALJEN CRVENI METEOALARM Za jug Hrvatske u nedjelju velika opasnost

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upalili su novi crveni meteoalarm.

On se prioritetno odnosi na dio dalmatinske obale od Pelješca, odnosno doline Neretve do Ravnih kotara i Zadra.

DHMZ stoga preporuča građanima da nastoje rashladiti prostor u kojem žive, da smanje količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, da postave zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce, da uključe air-conditioning uređaje te da zatvore vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno. DHMZ savjetuje građanima: klonite se vrućine, sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću, a ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2 – 3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena). Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.


Također, savjeti su i: potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu, redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine: Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline. Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.