Regija

UPALIO SE CRVENI METEOALARM Udari bure večeras do 140 km/h

Kako smo ranije izvijestili, nedjelja je bila najhladniji dan dosadašnjeg tijeka godine. Jučer je slabih minuta bilo ponegdje uz obalu i na otocima, a u Zagori su temperature padale do -9°C.

Nastavilo se stabilno vrijeme, a tako će ostati i u novom tjednu. Dok će prvi dio tjedna biti prohladan, za vikend nas očekuje umjeren porast temperature zraka, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas. 

Prva dva dana tjedna na cijelom Jadranu će obilježiti bura koja će biti jaka s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za velik dio Jadrana izdao crveni, najviši stupanj upozorenja na opasno meteo pojave. Pri tome se u Podvelebitskom kanalu u ponedjeljak i utorak očekuju najjači udari do 165 km/h, a u Dalmaciji do 140 km/h.


Danas nas očekuje djelomično sunčano i suho vrijeme. Uglavnom na Dinari i Kamešnici prema večeri može biti malo snijega. Puhat će jaka bura s olujnim i orkanskim udarima, najjače će puhati navečer. Temperature se danju neće puno mijenjati, a u najtoplijem dijelu dana u većini predjela će biti od 4 ponegdje u Zagori do 12°C na otocima.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u utorak. Uz prolazno povećanu naoblaku tek su ponegdje moguće vrlo prolazne i vrlo slabe oborine. Ujutro jaka bura s olujnim udarima, postupno će slabiti tijekom dana. Najviše dnevne temperature od 4 ponegdje u Zagori do 12°C na otocima.

Upozorenje MeteoAlarma za ponedjeljak i utorak

U srijedu pretežno sunčano u većini predjela, no u planinskim područjima može biti prolazno više oblaka i slabog snijega. Puhat će umjerena do pojačana bura. Minimalne temperature zraka u padu, danju većinom od 5 do 11°C.

Četvrtak donosi nastavak stabilnog vremena. Bit će pretežno vedro. Puhat će umjerena bura, slabija u drugom dijelu dana. Jutro i večeri hladni, u Zagori s mrazom, Najviše dnevne temperature od 6 do 12°C.

U petak pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura. Jutro prohladno, danju toplije, većinom od 8 do 14°C.

U dane vikenda nastavit će se stabilno vrijeme. Vjetar će dodatno oslabiti i bit će umjereno toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 9 do 15°C.