Regija

UOČI BLAGDANA MALE GOSPE: U Vepricu izgrađen most za hodočasnike

Svetište Gospe Lurdske – Vepric na zapadnom ulazu u Makarsku kroz čitavu godinu, osobito na uočnicu i blagdan Male Gospe pohodi veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi se pomolili Majci Božjoj i iznijeli svoje prošnje i zahvale.

Uoči ovogodišnje proslave Male Gospe Svetište je dobilo neke nove važne sadržaje: most za hodočasnike, oslikanu blagovaonu i mozaik na zadnjoj postaji križnoga puta. O tome se, u utorak 31. kolovoza, za TV emisiju ‘Radosna vijest’ govorilo s don Mijom Šurlinom, upraviteljem Svetišta Majke Božje Lurdske u Vepricu.

– O mostu smo započeli razmišljati zbog problema koje smo imali prigodom dolaska velikog broja hodočasnika, osobito ljeti, kad oni idu dalje za Međugorje. Parkirali bi autobuse na našem parkingu i prelazili cestu preko magistrale. Ponekad su se događale prometne nezgode, pješake su udarala auta dok su prelazili magistralu. Policija je sve to bilježila. Osim toga, kad bi hodočasnici prilazili cestu zaustavljao bi se promet te bi se stvarale gužve – kazao je don Mijo Šurlin.


Da ne bi netko poginuo na toj cesti Prometna policija Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je inicijativu kojoj su se pridružili: Vepričko svetište, Splitsko-makarska nadbiskupija, Grad Makarska i Hrvatske ceste koje su nakon prikupljene dokumentacije, sredstava, natječaja napravile taj most.

– Korona je usporila izgradnju mosta. Radovi su započeli u svibnju ove godine, a dovršeni su prije nekoliko dana. Ove godine hodočasnici za Malu Gospu neće trebati uz pratnju Policije i redara prelaziti cestu i zaustavljati promet, nego će se prijelaz odvijati preko mosta – ističe upravitelj Svetišta.

Hodočasnički most još uvijek nema ime. Most se sastoji od dvaju potpornja izgrađenih od betona, koji su potom obloženi u kamen. Na njih je postavljena metalna konstrukcija dugačka oko 25 metara, a u komadu je napravljena u Zagrebu i s velikim tegljačem prevezena u Vepric.

Postavljena je i montirana u ponoćnim satima tijekom jedne večeri, a promet je bio zaustavljen samo pola sata. Sa strane Svetišta je sagrađen lift jer nije bilo moguće za starije osobe i invalide napraviti rampu s potrebnim nagibom. S druge strane napravljena je rampa s nekoliko lomova da se dođe s platoa do razine mosta te tamo nije bio potreban lift, rekao je don Mijo.

Na uočnicu blagdana Male Gospe u utorak, 7. rujna brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otoka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric na misno slavlje u 17.30 sati koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.

Misi će prethoditi križni put u 15.30 i molitva krunice u 16.30 sati. Toga su dana u svetištu mise još u 7, 9 i 11 sati i prigoda za sakrament pomirenja. Na sam blagdan Male Gospe, u subotu 8. rujna, jutarnje mise su u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno je svečano bogoslužje u 18 sati. Misi prethodi molitva krunice, prenosimo sa portala Makarska danas.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za