Regija

UNATOČ UPOZORENJIMA HGSS-a: Brojni izletnici automobilima se uputili prema vrhu Biokova

Na Biokovu pada snijeg, a kako se počeo spuštati sve niže ka primorskoj strani postavši sve vidljiviji privukao je brojne izletnike koji su se uputili prema nacionalnom parku i Svetom Juri. Automobili u kojima su neki od njih krenuli nisu bili pripremljeni na zimske uvjete pa je morao reagirati i HGSS koji je građane upozorio da ja Park prirode zatvoren i da se snijegu radije dive iz daljine, piše Slobodna Dalmacija.

Najviši vrh na Biokovu, 1762 metara visok Sveti Jure, prekriven je debelim snijegom od čak 40 centimetara koliko je izmjereno danas, a u nanosima ga je bilo i više od metra. Temperatura se ondje ni u najtoplijem dijelu dana, oko 14 sati nije dizala iznad minus dva stupnja Celzijusa.

Cesta koja vodi od Parka prirode Biokovo od vrha Sveti Jure jednosmjerna je prometnica koja je sada prekrivena snijegom pa se njome vozi na vlastitu odgovornost. Mnogi vozači u Dalmaciji ne stavljaju zimske gume i ne posjeduju opremu za takve uvjete pa za njih to može biti opasno i trebali bi razmisliti dva puta prije nego se zapute. A za zadnjih šest kilometara je cesta u potpunosti zatvorena i postavljen je lanac kako auti ne bi mogli prolaziti.


Ivo Ravlic/Cropix

Na Facebook stranicama HGSS Stanice Makarska, djelatnici su jučer napisali nekoliko upozorenja svim izletnicima i planinarima koji su imali namjeru upustiti se u snježnu avanturu moleći ih da to ne čine.

– Zadnjih dana na Biokovu vladaju snježni uvjeti, a park prirode Biokovo je službeno zatvoren. Stoga, nakon niza intervencija tijekom dana zbog nepromišljenih izletnika koji se s osobnim vozilom neopremljenim za snježne uvjete upute na avanturu koje završe pozivom HGSS-u kako su zapeli u snijegu. Moramo vas upozoriti da se ako ne morate ne upućujete na Biokovo a pogotovo ne nepripremljeni za snježne uvjete, te da ne govorimo s kakvim sve posljedicama taj put može završiti. Želimo svima sretan i blagoslovljen Božić te dajmo sve od sebe da ga provedemo u miru i krugu svojih obitelji. U slučaju potrebe možete nas dobiti pozivom na 112, napisali su iz makarskog ogranka HGSS-a.

Ivo Ravlic/Cropix

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za