Regija

Unatoč lošem vremenu odlična posjećenost Noći muzeja u Naroni

noć muzeja 2015. by metkovic-news.com

Program Noći muzeja Arheološkog muzeja Narona 3D Narona inspiriran je općom temom Noći muzeja 2015. u Hrvatskoj, a to je Nikola Tesla: Genijalni um.

Razgovarali smo s ravnateljem muzeja Narona Tonijem Glučinom o tome što su posjetitelji mogli vidjeti: “Pokušali smo dočarati posjetiocima što muzej radi u posljednje dvije godine. Radi se o trogodišnjem programu koje financira Ministarstvo kulture po kojem se digitaliziraju, skeniraju i obrađaju svi kipovi u svrhu prezentacije, dokumentacije i moguće restauracije. Djeci se pokušalo približiti različitim igrama, od Memoryja u kojem se koriste predmeti stalne postave muzeja, do interaktivnih igara, u kojima smo uzeli pet bračnih parova naronitanskog muzeja koje kada spojite dobivaju se informacije o tim parovima.”

Od 22,00 – 24,00 sata posjetitelji su mogli uživati u glazbi DJ Kozme (Pandorina glazbena kutija, Metković), suvremene glazbe sa osjećajem za staro, a osim toga mogli su se kupiti suveniri, publikacije i DVD-ovi, od čega se posebno ističu novi suveniri 3D modeli kipova koji su ugravirani u staklo.


Što se još moglo vidjeti prezentirano u Noći muzeja, ravnatelj Glučina nadodaje: “Dakle, pored stalnog postava muzeja posjetitelji su mogli vidjeti i prezentaciju procesa nastajanja, od snimanja, skeniranja, do kompjutorske obrade, sve do konačnog donošenja tekstura i za što se to može primijeniti kasnije, bilo da je riječ o dokumentaciji, suvenirima ili restauraciji. Ti manji komadi se kasnije mogu kompjuterski slagati pa će možda neki od ovih kipova dobiti dio koji im nedostaje. Projekti bi trebali završiti krajem ove godine i trebala bi se dobiti jedna info točka u kojoj će se prikazati kipovi i svi njihovi socijalni odnosi, obiteljski.”

Djelatnici Arheološkog muzeja Narona su zadovoljni odazivom za koji kažu da je dobar unatoč vremenskim neprilikama. Za sve koji večeras nisu bili u mogućnosti posjetiti muzej, napominju da će dio prezentacije ostati neko vrijeme, no nažalost, interaktivne igre pored kojih su djeca čekala u redovima, radi unajmljene opreme se neće moći zadržati.

Tekst i foto: www.metkovic-news.com