Regija

UGRIJALO! Na Staru godinu ponegdje moguće najviše temperature zraka u prosincu u povijesti mjerenja

Foto: Marino Mateljak

Dalmacija je u četvrtak bila najtopliji dio zemlje. Prema službenim podacima DHMZ-a, najviše dnevne temperature zraka dosezale su čak 19°C, koliko je izmjereno u Makarskoj. Dubrovnik je mjerio 18,6°C, splitski aerodrom u Kaštel Štafiliću 18,5°C. 18°C je izmjereno u Hvaru i Pločama, 17°C u Kninu i Šibeniku…

Najviše dnevne temperature zraka 30.12.2021. (Pljusak.com)

O izraženoj toplini govori podatak da je danas na Sinjalu, najvišem vrhu Hrvatske koji se nalazi na Dinari, izmjereno +4°C.

Fenska bura

Temperaturna iznenađenja nisu prestala ni tijekom večeri. Slaba do umjerena bura imala je fenski učinak, odnosno spriječila je uobičajeni pad temperature zraka. U 21 sat Makarska i okolica mjerili su 16 do čak 19°C stupnjeva. Splitskom područje imalo je 15 do 17°C stupnjeva, što su temperature previsoke i za dnevne vrijednosti u ovom dijelu godine, osobito za vedru prosinačku večer.


Zanimljivo, dok je veći dio Zagore imao 10 do 14°C, Nisko u zaleđu kliške općine mjerilo je +2°C, što se može objasniti isključivo reljefnim karakteristikama područja.

Neobična toplina rezultat je dolaska tople zračne mase sa zapadnog Sredozemlja povezane s jako anticiklonom. Inače, Iberski poluotok zadnja dva dana zahvatile su iznimno visoke temperature.

Očekivana sinoptička situacija nad Europom zadnji dan 2021.

Prema prognostičkim materijalima, petak i subota bit će još malo topliji pa će najviše dnevne temperature zraka u nekim dijelovima Dalmacije vjerojatno dosezati 20°C. Zbog toga postoji mogućnost da se ponegdje izmjeri najviša prosinačka temperatura zraka u povijesti mjerenja na nekim lokacijama, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Natprosječna toplina pratit će nas do srijede kada će fronta i ciklona vratiti zimu u naše područje, barem na kratko.

Prema prognostičkim materijalima, petak i subota bit će još malo topliji pa će najviše dnevne temperature zraka u nekim dijelovima Dalmacije vjerojatno dosezati 20°C. Zbog toga postoji mogućnost da se ponegdje izmjeri najviša prosinačka temperatura zraka u povijesti mjerenja na nekim lokacijama.

Natprosječna toplina pratit će nas do srijede kada će fronta i ciklona vratiti zimu u naše područje, barem na kratko.