Regija

U vrgorskom vinogorju podignut matičnjak autohtonih sorti Zlatarice i Trnka

U vrgorskom vinogorju, jednom o najvećih u Hrvatskoj po broju zasađenih čokota vinove loze, jučer je podignut matičnjak dviju bezvirusnih, autohtonih sorti – bijele sorte Zlatarice i crne sorte Trnak. Rezultat je to dvogodišnje suradnje Grada Vrgorca sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom koji vodi projekt podizanja matičnjaka bezvirusnih klonova sorti Zlatarica vrgorska i Trnak s ciljem njihove pune revitalizacije. Zahvaljujući ovom matičnjaku koji će omogućiti proizvodnju pupova određenih po kvaliteti dokazanih klonova, za tri do četiri godine moći će se proizvesti bezvirusni sadni materijal za podizanje novih nasada Trnka i Zlatarice, ali i unaprijediti spoznaje u procesima vinifikacije.

Vrgorski kraj obiluje autohtonim sortama kojima se u prošlosti nije davao potrebni značaj tako da su se stihijski sadile razne sorte, osobito one dobre rodnosti koje su služile samo za proizvodnju grožđa, i to u većim količinama, dok je vinarstvo bilo sekundarno. Slijedom toga, naše stare sorte su pomalo gotovo iščezle iako je riječ o sortama iz kojih nastaju vina vrhunske kvalitete. Osobito se ističu Zlatarica i Trnak koje se vraćaju u prvi plan suradnjom Grada Vrgorca, Udruge vinogradara i vinara Grada Vrgorca i Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

– Zahvaljujući tom projektu naši će poljoprivrednici dobiti mogućnost sadnje čistih autohtonih sadnica uz sve stručne i znanstveno dokazane informacije kako mogu poboljšati kvalitetu i količinu konačnog proizvoda. Među prioritetima je osiguravanje kvalitetne reprodukcije, odnosno, proizvodnja autohtonog sadnog materijala što će dovesti do poboljšanja sortnih karakteristika – poručuju iz Vrgorca, prensoi dalmatinskiportal.hr


Očuvanje i gospodarska evaluacija autohtonih sorti vinove loze iznimno je važna za mnogobrojne obiteljske gospodarstvenike vrgorskog područja, a u ovim aktivnostima leži i veliki potencijal za daljnji razvoj vinarstva i eno-gastro turizma s obzirom na to da se područje vinogorja nalazi u zaleđu Makarske rivijere. Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Vrgorca od stručnjaka s Agronomskog fakulteta dobit će važna znanja i informacije za bavljenje vinarstvom.

– Ove godine zasadili smo oko 320 sadnica vinove loze Zlatarice i Trnka te bismo s drugom godinom, nadamo se, imali broj od 500-tinjak trsova. Riječ je o sortama specifičnim za ovaj dinarski kraj, a koje se ponajprije izdvajaju kvalitetom. Zanimljivost je da je upravo Zlatarica sorta za koju vinogradari i potrošači imaju samo riječi hvale – pojasnio je vrgorski vinogradar Dario Gašpar.

Bogata ponuda u malim vinarijama važan je dio daljnjeg razvoja ruralnog turizma, a u vrgorskom kraju sigurno će dodatno obogatiti turističku ponudu. U vrgorsko vinogorju zasađeni su milijuni čokota vinove loze, a s obzirom i na pršutane na svom području, Vrgorac s pravom nosi epitet grada Dalmatinskog pršuta i vina.

Grad Vrgorac i zagrebački Agronomski fakultet 2018. godine su potpisali petogodišnji ugovor o suradnji o istraživanju i očuvanju dviju sorta vinove loze – Zlatarice (bijela sorta) i Trnka (crna sorta), kako bi se, među ostalim, potaknula i prodaja sadnica i van granica Grada Vrgorca, naravno uz kontrolu Grada i Agronomskog fakulteta.