Regija

U subotu se obilježava obljetnica ustroja A satnije ZNG-a. Metković

Na jučerašnji dan, 1. lipnja 1991. godine, u Metkoviću je ustrojena prva postrojba ZNG u Dolini Neretve i Dubrovačko Neretvanskoj Županiji, “A” satnija ZNG-a Metković.

U barakama nekadašnjeg građevinskog poduzeća Beton u Industrijskoj ulici uređena je vojarna postrojbe sa spavaonicama, uredom, restoranom i pistom za postroj. 120 momaka 1.lipnja se postrojilo bez odora i naoružanja samo sa srcem na početku stvaranja neovisne Hrvatske. Nekoliko komada naoružanja sa sobom su donijeli pripadnici pričuvnog sastava MUP-a. Satnija je ustrojena od mladića s područja bivše općine Metković kao i mladića iz zagraničnog područja Zapadne Hercegovine.

Dana 10. lipnja satniji se priključuje 15 redarstvenika iz središta za obuku iz Valbadona te 11 redarstvenika iz središta za obuku iz Kumrovca sa naoružanjem i opremom. Prvo naoružanje postrojba je dobila u srpnju, češke zbrojevke a malo više u svom prvom borbenom djelovanju 14.rujna u akciji „Zelena-tabla-Mala Bara“ gdje je satnija odigrala presudnu ulogu u osvajanju skladišta naoružanja, kao i u borbi s minolovcima na Sidrištu u Pločama. U toj akciji satnija je imala trojicu ranjenih pripadnika. Prve odore sašivene su od maskirnog platna za lovačka odijela, u nekadašnjoj Jugoplastici. Do kraja 1991.godine i tijekom 1992.godine satnija sudjeluje u borbama na južnom bojištu od Slanog do Stona te obrani Dubrovnika gdje je imala jednog zarobljenog pripadnika.


Kroz satniju je tijekom 1991.-1992. do početka 1993.godine prošlo oko 200 pripadnika, 26 je ranjeno, 17 je umrlo nakon rata, 3 su poginula u drugim postrojbama a tri kao pripadnici ove satnije: pok. Renato Čović 1991.godine, pok. Eugen Erjauc 1992.godine i pok. Mario Nikolić-Kiš 1993.godine.

Početkom 1993.godine postrojba se izvlači s južnog bojišta na zadarsko gdje u sastavu 3.bojne 4.gardijske brigade sudjeluje u akciji Maslenica istakavši se u tromjesečnim teškim borbama.

U akciji Maslenica satnija je imala jednog poginulog i 17 ranjenih pripadnika. Njeni preostali pripadnici kao već iskusni časnici i dočasnici do kraja Domovinskog rata sudjeluju u svim borbenim operacijama 4.gardijske brigade, u operaciji ZIMA 94 u kojoj pogiba pripadnik satnije pok. Stjepan Dropulić iz Ploča, zatim oslobodilačkim operacijama tijekom 1995.godine: SKOK2, LJETO 95, OLUJA, MAESTRAL i JUŽNI POTEZ.

Ovaj dan Udruga veterana 4.gardijske brigade DNŽ obilježava i kao Dan udruge. Tim povodom u subotu 3.lipnja u 9.30 sati položiti će se vijenci i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću nakon čega je početak turnira u šahu za seniore u organizaciji ove udruge i Šahovskog kluba Metković. Ovaj turnir igra se već treću godinu a nedavno je odigran i turnir za kadete.

Tekst i foto: Metkovic-news.com

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za