Regija

U Pojezerju započela berba grožđa

U najvećem dalmatinskom vinogorju, onom u Pojezerju u kojemu je oko 12 milijuna trsova vinove loze raznih bijelih i crnih sorti, započela je berba grožđa koje je ove godine iznimne kvalitete, dobrog sladora i zdravog zrna, piše Pero Jakić za Metković news. 

Doduše, ubrat će se manje nego prošle godine, iako je teško govoriti o ukupnim količinama. Naime, na teritoriju općine Pojezerje nalazi se otprilike jedna trećina vinograda u odnosu na cijelu površinu, a ostalo se nalazi na području gradova Vrgorac i Ploče.

Ako svaka loza dade po 3 kilograma, u optimalnim uvjetima može se ubrati do 40 milijuna kilograma grožđa u cijelom Pojezerju.


Ljudi beru plavku, plavac, vranac, shardone, pošip i druge bijele i crne sorte, prodaja ide dobro, a svi oni koji žele kupiti grožđe, doznajemo u Pojezerju, moraju požuriti.

Neki prevoze tržišne viškove u Split i u druge gradove.

Cijena je na ”licu mjesta” u Pojezerju do 4 kune pa naviše, a primjerice, za kilogram merlota treba izdvojiti sedam kuna.

U berbi sudjeluju članovi obitelji koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Na tom području aktivno radi pet do šest vinara koji na suvremen način proizvode, čuvaju, skladište i prodaju vino u bocama.