Regija

U novoj godini s radom započinje Općinski sud u Metkoviću

S danom 01.01.2019. godine stupaju na snagu

  • Zakon o sudovima “NN”br. 67/18
  • Zakon o područjima i sjedištima sudova “NN” br. 67/18.

Sukladno čl. 18. Zakona o sudovima od 01.01.2019. općinski sudovi rješavaju prekršajne predmete, osim onih za koje je zakonom propisana stvarna nadležnost drugog tijela.

Sukladno Zakonu o područjima i sjedištima sudova s 01.01.2019. godine započinje s radom Općinski sud u Metkoviću na adresi Andrije Hebranga  9, Metković. Navedeni sud će imati i


  • Stalnu službu u Pločama (Vladimira Nazora 14, Ploče)
  • Stalnu službu u Vrgorcu (Tina Ujevića 9, Vrgorac)

Dakle prekršajni sudovi (pa tako i Općinski sud u Dubrovniku, kao i njegove Stalne službe u Metkoviću, Pločama i Vrgorcu) prestaju postojati, a nadležnost za prekršajne predmete (izuzev onih za koje je zakonom propisana stvarna nadležnost drugog tijela – npr. policije, porezne uprave, carine, itd..) koji su dosada bili u nadležnosti prekršajnih sudova, prelaze pod nadležnost općinskih sudova.

 Također, svi predmeti koje su suci zadužili, ostati će i nakon 01.01.2019. u nadležnosti suca koji je započeo rješavati predmet (bez obzira u kojem sudu i na kojoj lokaciji sad sudi predmetni sudac), osim u slučaju da viši sud povodom pravnog lijeka predmet vrati na ponovni postupak ili u slučaju druge zakonite promjene uredujućeg suca.

 

Sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave u Općinskom sudu u Metkoviću u osnivanju:
Ante Šprlje