Regija

U NEDJELJU LJETNE TEMPERATURE Još samo danas i sutra nestabilno, lokalno uz izražene nevere

Dok je u velikom dijelu Hrvatske jučerašnji dan bio vrlo promjenjiv, najviše suhog vremena i sunčanih razdoblje bilo je u Dalmaciji.

O tome svjedoče prilično visoke temperature zraka za dio godine, te je mjestimice zabilježen vrlo topao dan. Tako je najviša dnevna temperatura zraka od 26°C izmjerena u Lastovu, Šibeniku, Kaštel Štafiliću i Komiži. 25°C je bilo u Makarskoj, Hvaru, Pločama, ali i na Palagruži, piše Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Dok će u velikom dijelu Hrvatske rujan završiti kao ekstremno kišan mjesec, oborinski “gubitnik” mjeseca je srednja Dalmacije, osobito obala i otoci. Naime, u unutrašnjosti zemlje od početka rujna do danas palo je 100 do 350 litara kiše po kvadratnom metru, a slično je sa sjevernim Jadranom. U Lici i Gorskom kotaru palo je 120 do 510 litara, a apsolutni rekorder je zaleđe Kvarnera, odnosno Rijeke. Riječka postaja Drenova zabilježila je nevjerojatne 673 litre kiše po kvadratnom metru.


U Dalmaciji je najviše kiše palo na području Starigradu Paklenice, preko 200 litara, Bibinje je dobilo preko 180 litara. No obalom prema jugu biva sve sušnije, a “epicentar” suše je upravo šire splitsko područje. U Splitu, Trogiru, Kaštelima, Omišu, velikom dijelu Hvara, Brača i Visa, palo je 20 do 40 litara kiše, što je manje od polovine mjesečnog prosjeka. Hoće li biti iznenađenja posljednjeg dana rujna, teško je povjerovati.

Ukupna količina oborina od početka rujna do danas (Pljusak.com)

Crometeo piše o nevjerojatnoj razlici u oborinama ovog rujna u Rijeci i Splitu.

“Prema podacima DHMZ-a, u Rijeci je samo tijekom srijede palo 287,5 mm kiše po kvadratnom metru, što je apsolutni dnevni oborinski rekord. Posljedice smo vidjeli.

Za usporedbu, u Splitu je ove godine do danas palo 208,9 litara kiše po kvadratnom metru. Naravno, daleko je kraj godine, ali godina ima predispozicije postati najsušnija u znanoj povijesti”, objavio je Crometeo, što znači da se sušno razdoblje u dijelu srednje Dalmacije nastavilo i nakon ljeta.

U ostatku tjedna bit će još povremenih nestabilnosti, ali će ciklona koja je donijela velike probleme s kišom na sjevernom Jadranu početi slabiti i u konačnici će svoje mjesto ustupiti anticikloni.

Tako nas danas očekuje vrlo promjenjivo vrijeme. Ipak nakon noćnih pljuskova veći dio dana bit će djelomično sunčano i suho. Popodne i navečer tek će lokalno biti neverina. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer na moru ponegdje imati vrlo jake udare. Jutro toplo, većinom od 16 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 17°C ponegdje u Zagori do 26°C na jugu.

U subotu nastavak nestabilnog vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, te će povremeno biti pljuskova, grmljavine, ali i jačih neverina. Krajem dana na sjeveru Dalmacije prestanak oborine, a tijekom večeri oborine će postupno prestati posvuda. Jugo će sve više slabiti, navečer tiho. I dalje toplo, danju neznatno svježije u odnosu na petak.

U nedjelju će biti pretežno vedro. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će kasno popodne na moru južnog Jadrana prolazno biti pojačan i jak. Jutro malo svježije, no danju toplije! Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 27°C.

Ako ste se zaželjeli dužeg razdoblje sunčanih dana, uskoro ćete ga dočekati! Čini se će cijeli sljedeći tjedan proteći u znaku sunčanog i suhog vremena uz ugodne dnevne temperature zraka.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za