Regija

U Metkoviću otvorena podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Ivo Josipovic u Metkovicu by metkovic-news.com

U zgradi Vage je prošlog vikenda otvoren Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji će se baviti proučavanjem hrvatskog književnog jezika, ali i lokalnog dijalekta na metkovskom području. U prisustvu ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željka Jozića, gradonačelnika Metkovića, Bože Petrova i  župana dubrovačko-neretvanskog, Nikole Dobroslavića, podružnicu instituta je svečano otvorio predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Po riječima predsjednika Josipovića otvaranje ove podružnice u Metkoviću je važno sa stručnog stajališta s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi jer je to područje gdje se miješaju govori i gdje postoje utjecaji Hrvatske i BiH obzirom na blizinu granice između dvije zemlje.

Ravnatelj IHJJ Jozić je metkovsko područje nazvao dijalektološki eldorado, jer se tu susreću različita narječja, te ikavica i ijekavica. Rekao je kako je ovo tek četvrta podružnica ovog instituta, te dodao da će podružnica instituta u Metkoviću omogućavati znanstvenicima da u proučavanju jezika surađuju i s lokalnim stanovništvom.


Gradonačelnik Petrov je istaknuo kako otvaranje ove podružnice u Metkoviću otvara put prema znanstvenom proučavanju jezika.

Tekst i foto: www.metkovic-news.com