Regija

U Metkoviću održan regionalni skup Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Regionalni skup

Danas je u metkovskome Hotelu Narona održan četvrti regionalni skup Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojemu se okupilo pedesetak predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Svrha skupa bila je dodatno informiranje predstavnika javnoga sektora o sredstvima dostupnima za projekte energetske učinkovitosti i o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE), ako i potaknuti ih na razmjenu iskustava o planiranju i provedbi takvih projekata i programa u praksi. Evo što o tome u nastavku kaže Anamarija Brstilo, viša samostalna suradnica u Sektoru za energetsku učinkovitost.

Održavanje skupa podržali su gradonačelnik Metkovića Božo Petrov kao i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, koji su se sudionicima obratili pozdravnim govorima. Zamjenica župana je tom prigodom naglasila kako je Županija itekako svjesna važnosti održiva razvoja, što dokazuje i sudjelovanje u nekoliko međunarodnih projekata. Kao posebno zanimljive, istaknula je Alterenergy u sklopu kojeg će se na jednu od županijskih zgrada instalirati solarnih kolektori te Legend kojim se istražuju mogućnosti geotermalne energije i u sklopu kojeg se instalira postrojenje za uporabu geotermalne energije u osnovnoj školi u Opuzenu.

U 2014. godini Fond je za projekte energetske učinkovitosti i korištenja OIE te projekte poticanja čistijeg transporta osigurao više od 200 milijuna kuna, od čega je dio namijenjen izravno građanima, odnosno projektima sufinanciranja kućanstava putem jedinica lokalne i regionalne samouprave te projektima certificiranja i obnove višestambenih zgrada. „Područjima posebne države skrbi, Fond odobrava sufinanciranje i do 80 % ukupne investicije, a općina, grad ili županija ima obvezu sudjelovanja u sufinanciranju s 2,5 %“ istaknula je Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda. „Na području ovih dviju županija, do sad smo odobrili oko 67, a isplatili 38 milijuna kuna za oko 220 projekata ukupne vrijednosti veće od 140 milijuna kuna. Cilj nam je da broj prijavljenih i provedenih projekata bude veći jer je riječ o konkretnim investicijama koje smanjuju troškove lokalnim jedinicama i građanima, ali i generiraju nova radna mjesta“ zaključila je Bukarica.


Kata Gojević, savjetnica ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja dodatno je pojasnila komponente Programa energetske obnove u zgradarstvu i naglasila važnost ulaganja u energetsku učinkovitost te najavila skoru objavu Programa obnove višestambenih zgrada. Osim o poticanju kućanstava, sudionici skupa su od Damira Vuletića, predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) mogli čuti više i o Programu obnove zgrada javnog sektora.

Svoja su iskustva u provedbi projekata u suradnji s Fondom podijelili i predstavnici javnoga sektora. Maro Krstić, v. d. pročelnika Upravnog odjela Dubrovačko-neretvanske županije predstavio je projekte kojima su sufinancirani solarni toplinski sustavi za 75 kućanstava te najavio kako je Županija i ove godine osigurala sredstva za tu namjenu. Konkretno, na javne pozive Fonda Županija je prijavila projekte sufinanciranja solarnih toplinskih sustava za još 50 kućanstava, zamjene energenta (lož ulje biomasom) za 30 kućanstava te projekte energetske učinkovitosti za 30 kućanstava. Ravnatelj Kamenoklesarske škole iz Pučišća Tonći Vlahović sudionicima je prezentirao projekt rekonstrukcije sustava grijanja u školi (zamjena lož ulja ukapljenim naftnim plinom) te postavljanja solarnih toplinskih kolektora za pripremu potrošne tople vode. Vrijednost projekta je bila 1,3 milijuna kuna, a od Fonda je škola dobila oko 800 tisuća kuna.

U panel-diskusiji neki su se korisnici sredstava Fonda prisjetili svojih uspješno provedenih projekata, ali i svih koraka koji su doveli do njihove realizacije. O iskustvima planiranja i provedbe projekata te suradnje s Fondom razgovarali su Mario Cosmai, predstavnik Razvojne agencije Grada Dubrovnika, Ranko Vujčić iz Splitsko-dalmatinske županije, Dalibor Antunović, ravnatelj Športskih objekata Korčule, načelnik Općine Bol Tihomir Marinković te Antonija Prišlić iz Općine Janjina.

Tekst i foto: www.metkovic.hr