Regija

U Kini sve manje novozaraženih, otvaraju se kafići i restorani

DOK SE zemlje diljem svijeta teško nose s pandemijom koronavirusa, Kina, zemlja u kojoj se virus prvi put pojavio, polako dolazi sebi.

Kako javlja AFP, diljem Kine otvaraju se kafići i restorani, tvornice rade u punom pogonu, a sve je više građana na ulicama i u javnom prijevozu. Novozaraženih praktički nema, što je golem napredak, ali stručnjaci upozoravaju da bi Kinu mogao pogoditi drugi val zaraze, kao što je bio slučaj s drugim pandemijama u povijesti.

Iako se život u Kini polako popravlja, i dalje je daleko od normalnog. Zaštitne maske i kontrola temperature obvezni su na ulazu u praktički sva javna mjesta, a brojni ugostiteljski objekti zabranjuju posjetiteljima da sjede jedni nasuprot drugima. Agencije javljaju da je u Šangaju sve više građana na ulicama i da se život u tom gradu polako stabilizira.


Dijelovi Kine tjednima su bili u potpunoj blokadi, a u toj zemlji zabilježeno je oko 81.000 zaraženih i 3200 mrtvih. Pad broja novozaraženih zabilježen je i u ostalim zemljama na istoku Azije. U karanteni je bila čitava regija Hubei, u kojoj živi 60 milijuna ljudi, a stručnjaci izvan Kine zaključili su da je Kina napravila odličan posao jer se virus nije proširio na čitavu zemlju.

Index.hr