Regija

U jesen do Međugorja autocestom

Dolina Neretve, ali i jug Dalmacije će uskoro dobiti novu prometnicu koja će povezivati Hrvatsku i Hercegovinu.
Prema najavama iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH ove godine će se u Hercegovini pustiti u promet dionica autoceste od Bijače (Novih Sela) do Međugorja (zapravo Zvirovića) u duljini 10 kilometara i to već do jeseni.. Naime već je u 2013. godini završeno 5 kilometara na poddionici Bijača – Kravice, a ove godine će se završiti i ostatak do Međugorja (Zvirovića).

Najavljeno je nakon toga povezivanje Počitelja s Međugorjem, kao dva važna turistička i kulturno-povijesna centra, s Hrvatskom, a trenutno se privode kraju završne aktivnosti na izradi glavnog projekata te pripreme za početak izvlaštenja. Izgradnju te dionice će financirati Europska investicijska banka. To znači da će unatoč činjenici da će dionica do Međugorja biti puštena u promet za par mjeseci, nastavak gradnje prema Počitelju ipak ponešto biti duži.

U sklopu daljnje gradnje dionice Međugorje – Počitelj gradit će se i najduži most na Koridoru 5C (gotovo 1 kilometar dug sa stubovima visine preko 90 metara), a još su projektirani tunel i petlja Počitelj.


Promet na dionici Bijača -Međugorje koja će biti puštena ove godine, nadzirat će se i upravljati putem moderno opremljenog centra koji, iako je smješten u dalekoj Drivuši (Zenica), u sekundi će imati sve podatke o prometu i moći reagirati prema lokalnim ustanovama (vatrogasci, MUP itd…).

Trenutno na području Federacije BiH ima 56 kilometara autoceste u funkciji, a do kraja godine se planira pustiti još toliko, čime će 2014. godina postati najuspješnija godina u izgradnji autocesta.

matijevici.blog.hr