Regija

U Hrvatskoj jutros nema novozaraženih!

Odlične vijesti za početak dana: prvi podaci koje Nacionalni krizni stožer u osam sati dobiva kažu da u odnosu na jučerašnji dan u Hrvatskoj nema novooboljelih od koronavirusa.

Kazala je to u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim.dr. Maja Grba-Bujević, ujedno i ravnateljica Hrvatskog zavoda za Hitnu medicinu, a prenosi Slobodna Dalmacija.

– Podaci su jednaki kao što su bili jučer, imamo 790 zaraženih, od toga je jučer bilo 77 novooboljelih, 27 osoba je na respiratoru. Epidemiološki gledano, zadovoljni smo jučerašnjim danom, jer smo imali 12 više oporavljenih, sad ih je ukupno 64, i nismo imali najgorih ishoda. Ako svi budemo držali mjere kakve držimo da sada ili još više, na dobrom smo putu – zadovoljno je zvučala dr. Grba-Bujević.


Upitana jesmo li na vrhuncu zaraze, odgovorila je da joj je to teško reći:

– S obzirom da sam optimista, ja bih rekla da još nismo, ali mi se čini da idemo u dobrom pravcu. Trebamo se svi jako držati ovih mjera. Ostani doma, ako ne spadaš u neku od ovih službi koja mora raditi, ako nisi medicinar, policajac, novinar ili bilo koja profesija koja mora dati svoj doprinos u ovim danima… – poručila je šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Istaknula je da je svima nužno osigurati dostupnost hrane, lijekova, zdravstvene zaštite…ukratko, dostupnost života, te da zato proizvodnja, trgovina, transport moraju funkcionirati, ali da se svi moramo držati mjera koje je Stožer propisao.

– Ovo je opasna stvar, ovo je epidemija. Nema tu mjesta za kršenje mjera. One su uvedene za dobro svih nas. Znam da nije lako držati socijalnu distancu dva metra, mi smo ljudi društvena bića, a posebno ovaj dio regije, naša zemlje i još neke zemlje u okruženju. Naviknuti smo na dodire, na ljubljenje i rukovanje. To je neki naš stil života i zato nama puno teže padaju te mjere, nego primjerice hladnim Šveđanima ili Norvežanima… – kazala je prim.dr. Maja Grba-Bujević.

Upitana za dodatne mjere opreza poput unošenja obuće koju ste nosili vanka u kuću, kazala je da se to i inače ne bi smjelo raditi, ali da nema potrebe za pretjerivanjem poput, primjerice, stavljanja hranu u mikrovalnu.

Što se tiče nošenja zaštitnih maski, kazala je kako to sve ovisi o situaciji. Ako kašljete, svakako ih nositi ili ako idete na terapije u bolnicu, ali nema potrebe šetati psa s maskom na licu dok oko tebe nema nikoga, to stvarno nema smisla”, savjetovala je doktorica Grba-Bujević.