Regija

U GRADCU OTKRIVEN SPOMENIK BRANITELJIMA Župnik fra Bone Bilić: ‘Budimo ponizni prema onima koji su najviše dali, ovo će biti trajni znak sjećanja na njihovu žrtvu…‘

„U spomen i slavu svim braniteljima koji su položili život za slobodu Hrvatske“, stoji na 2,9 metara visokom Spomeniku koji je na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano otvoren u Gradcu.


Spomenik su financirali Općina Gradac i Ministarstvo branitelja, čiji je predstavnik Željko Motika, u ime dopredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izrazio čast i zadovoljstvo što sudjeluje u ovome projektu. Zahvalio se braniteljima i Općini Gradac i poručio kako se ne smijemo umoriti prenoseći istinu o Domovinskome ratu. Čuvajmo slobodu koja je krvlju stvorena. Neka ovaj Spomenik bude poticaj za izgradnju još bolje Hrvatske“, rekao je.

Načelnik Općine Gradac Matko Burić prisjetio se vremena kada je bio dječak, a „kada su branitelji podnosili patnje“, u borbi za neovisnu Hrvatsku. „Na ovome projektu radilo je mnogo ljudi, a dvojicu moram posebno istaknuti. To je Teo Bilas, kipar iz Gradca, koji je napravio maestralno djelo, i općinski vijećnik Robert Talajić, idejni začetnik podizanja Spomenika“, rekao je Burić i naglasio kada ovo mjesto sada ima lokaciju za obilježavanje obljetnica.

Uz Željka Motiku, Spomenik su otvorili bojnik Živko Žderić, zapovjednik PZO Ploče i zapovjednik 3. bojne 116. brigade HV-a i poručnik Nino Štula, ratni zapovjednik izviđača 3. bojne. Žderić je govorio o ulozi PZO-a i 3. pločanske bojne u obrani Domovine, u kojoj je bilo dosta ljudi iz Gradca, Brista i Podace, dok su se mještani Zaostroga i Drvenika pridružili 156. brigadi HV-a. Podsjetio je da su pripadnici PZO Ploče oborili 5 neprijateljskih aviona, a da 3. bojna nikada nije izgubila prostor koji je branila. Žderić se prisjetio i šestorice poginulih pločanskih branitelja, kao i svih koji su položili život za Hrvatsku.

Spomenik je blagoslovio grački župnik fra Bone Bilić. Fra Bone je govorio o žrtvi hrvatskih branitelja i njihovoj ulozi u stvaranja države. Pozvao je na poniznost prema onima koji su najviše dali, a novootvoreni Spomenik, rekao je, treba biti trajni znak sjećanja na žrtvu branitelja.

Vijence su položili i svijeće zapalili pripadnici Prvog ročnika HV-a, 3. bojne 116. brigade, Udruge branitelja Grada Ploča, 156. Makarske brigade, Općine Gradac, ogranaka HDZ-a i SDP-a Gradca, te grački vatrogasci.

Spomenik je izradio kipar Teo Bilas iz Gradca, koji je autor spomenika 4. Gardijskoj brigadi u Splitu. Izrađen je od kamena veselje, u obliku je slova V, što znači pobjedu. BIlas ga je radio oko dva mjeseca, a skidanje mase obavila je tvrtka Đuro i sinovi iz Imotice.

Tekst i foto: Ante Šunjić

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za