Regija

U GKS-u Metković održana komemoracija za prof. Radojku Bagur

U organizaciji Gimnazije Metković i KUD-a Metković u Gradskome kulturnome središtu Metković danas je održana komemoracija za prof. Radojku Bagur koja je preminula 27. travnja u 88. godini života.
Prof. Radojka Bagur ostavila je neizbrisiv trag u obrazovnom, kulturnom i društvenom životu grada Metkovića, a komemoraciji u GKS-u nazočili su članovi njene obitelji, kćeri Mirena i Svjetlana, rodbina, kolege, prijatelji, članovi KUD-a Metković, nekadašnji učenici i brojni drugi sugrađani.

Komemoraciju je stihovima otvorila Romana Gabrić, nakon čega je pročitala i brzojav Hrvatskoga sabora kulture u kojem su izrazili sućut obitelji i prijateljima preminule profesorice. Potom se u svoje osobno, ali i uime svih djelatnika i učenika Gimnazije Metković od profesorice Radojke Bagur oprostio ravnatelj Jozo Jurković koji je govorio o njezinom životu i radu, podsjetivši na doprinos koji je dala u obrazovanju svojih učenika, ali i promicanju ugleda Škole i grada Metkovića. Tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović u svome je govoru podsjetio na doprinos koji je prof. Bagur dala u kulturnom i društvenom životu Metkovića. Posebno je naglasio njen veliki doprinos u djelovanju KUD-a Metković te istraživanju povijesne i kulturne baštine našega grada i doline Neretve, čiji će rezultati ostati kao trajno naslijeđe građanima Metkovića. O prof. Bagur govorila je i prof. Ivanka Ujdur, njena nekadašnja kolegica, ali i učenica. Prof. Ujdur se prisjetila truda koji je prof. Bagur ulagala kako bi što kvalitetnije prenijela znanje svojim učenicima te svih životnih vrijednosti koje im je ‘usadila’ na nastavi i izvan nje. Program je završio nastupom Pjevačke skupine KUD-a Metković koja je izvela dobro poznatu ‘Na Neretvu misečina pala’.

Prof. Radojka Bagur rođena je u Krku 15. travnja 1936. godine. Prva tri razreda osnovne škole završila je u Sarajevu, četvrti u Cisti Velikoj, peti u Krku, a šesti i sedmi u Metkoviću. Nakon gimnazijskog obrazovanja u Dubrovniku, povijest umjetnosti diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1960. radila je kao nastavnik likovnoga odgoja u osnovnoj školi u Metkoviću te kao profesor likovne i glazbene umjetnosti u metkovskoj Gimnaziji. Organizirala je izložbe likovnih umjetnika u školama i Domu kulture, a tijekom svojega rada kreirala je i izrađivala kostime i scenografiju za dramsku, a najviše za folklornu grupu KUD-a Metković.
Ostvarila je brojne uspješne izložbe, uređivala kataloge izložaba, pisala za časopise i zbornike radova, a izdala je i knjige pod nazivom ‘Neretvanska narodna nošnja – Metković i okolina’ te ‘Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća’.


Nagradu Ivan Filipović RH dobila je 1990. za odgojno-obrazovni rad, unapređivanje nastave, rezultate u njegovanju kulturne baštine i odgoju mladih, aktivan rad na povezivanju škole i društvene zajednice te sudjelovanje u organiziranju Smotre folklora u Metkoviću. Nagradu za kulturnu djelatnost tadašnje Općine Metković dobila je 1982. godine, a Grad Metković dodijelio joj je 2017. Nagradu za životno djelo.

Posljednje javno izlaganje u našemu gradu imala je na znanstveno-stručnome skupu ‘Metković 600’ koji je u lipnju 2022. održan u Metkoviću, a na kojem je i nastala njezina fotografija koju dijelimo u nastavku teksta. Obitelji, rodbini i prijateljima preminule prof. Radojke Bagur još jednom izražavamo duboku sućut. Počivala u miru.

 

Tekst i foto: metkovic.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za