Regija

U dubrovačkoj bolnici već je zauzeto pola kreveta predviđenih za oboljele od koronavirusa

Koronavirusje ušao u konavoski Dom za starije osobe na Grudi. Tamo su zaražene tri djelatnice doma, no svi su korisnici negativni na Covid-19.

Ravnateljica Doma Luce Pušić, kaže kako su sada svi dobro i da se stanje pozorno prati i pridržava svih mjera. Protekloga vikenda testirano je više od stotinu osoba – zaposlenici i 80 korisnika Doma, potvrdio je za Dubrovački vjesnik i dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik i član Stožera CZ za borbu protiv koronavirusa. Jedna od pozitivnih osoba bila je na godišnjem odmoru, jedna je radila, a test je pokazao da je još jedna osoba pozitivna na koronavirus kao kontakt jedne od prve dvije zaražene.

Unatoč tolikom broju testiranih, neuobičajenom za vikend, jučerašnji broj pozitivnih u Županiji gotovo je umirujući jer su zabilježena samo ta tri nova slučaja zaraze koronavirusom.


U OB Dubrovnik hospitalizirano je međutim,19 osoba pozitivnih na koronavirus. Ravnatelj Bekić, kaže kako je situacija sukladna očekivanjima i planovima Stožera te da bolnica raspolaže s dovoljnim brojem i opreme i kreveta za prihvat eventualno većeg broja oboljelih od koronavirusa koji će trebati bolničku skrb.

– Stanje je stabilno i uz neke mogućnosti prilagodbe na odjelu raspolažemo s 30 do 40 kreveta, što bi trebalo biti dovoljno – kaže dr. Bekić te pozvao građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Županiji je inače od početka pandemije analizirano je ukupno 18.244 uzorka, u samoizolaciji je sada 812 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije.

Upravo je u Općini Konavle zabilježen i prvi slučaj zaraze koronavirusom u Dubrovačko neretvanskoj županiji još u ožujku, a od tada su u konavoskom Domu za starije na snazi oštre epidemiološke mjere zaštite korisnika, zbog čega je Dom na Grudi već dulje od šest mjeseci uspješno odolijevao prodoru virusa.

Nije to slučaj u drugim domovima u Županiji, virus je najprije početkom travnja ušao u Dom za starije osobe u Pločama, gdje je oboljelo petnaestak korisnika i vlasnici doma. Jedna je osoba iz toga doma preminula. Istovremeno, zabilježen je i slučaj jednog oboljelog korisnika u Domu za starije u Dubrovniku.

– Od 11. travnja kada je zabilježen prvi oboljeli korisnik više nismo imali slučajeva jer se strogo pridržavamo svih uputa epidemiologa – kaže Marina Sambrailo, ravnateljica dubrovačkog Doma:

– Posjete su zabranjene, skrbnici mogu korisnicima ostaviti sve što im treba i to im se prenosi tek nakon što se sve dezinficira. Držimo se svih mjera prevencije,imamo dovoljno opreme za zaštitu zaposlenika, od maski i rukavica,zaštitnih odijela,i srećom od nas 90 djelatnika samo je jedan bio pozitivan u travnju, i sve je ostalo na tadašnja četiri slučaja pozitivnih korisnika. Korisnicima i zaposlenicima se stalno mjeri temperatura i svi su dobro – opisuje situaciju Sambrailo.

– Jako me zabrinjava situacija u kojoj netko može biti pozitivan na koronavirus, a bez simptoma kakav smo slučaj imali u travnju, jer nemoguće je sve testirati svaki dan. Možemo se jedino strogo pridržavati mjera, no nažalost, izvan Doma,kada pogledate na ulicu ili u kafićima malo se ljudi pridržava mjera, gotovo nitko ne nosi masku, što nije dobro – dodaje ravnateljica Sambrailo.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji jučer zabilježeno i da je izliječeno 16 osoba oboljelih od Covida-19: 13 iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića te jedna iz Stona.

Dubrovački vjesnik