Regija

U DRUŠTVU NAJVEĆIH: Pelješki most među megaprojektima kojima se povezuje Europa

Ugledni portal koji se bavi infrastrukturom B1M  napravio je pregled najvećih infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti boljem povezivanju Europe, donosi Jutarnji.

Riječ je o projektima čija se vrijednost u pravilu mjeri milijardama eura – na nekima je gradnja već daleko odmakla, a ne nekima tek treba započeti.

Hrvatskoj je zanimljivo i da se među ogromnim željezničkim tunelima ispod Alpa, cestovnim tunelom ispod Baltičkog mora te velikim vodenim kanalom u Francuskoj našao i Pelješki most. Pa pogledajmo koje je sve megaprojekte B1M uvrstio na svoju listu.


Pelješki most (Hrvatska)

Prvi projekt koji se navodi je Pelješki most koji će, jednom kad bude dovršen (najvjerojatnije za dvije godine) spojiti najjužniji dio Hrvatske s ostatkom zemlje, čime se zaobići trenutno nužni prijelaz granice s BiH u Neumu. Most će biti dugačak 2404 metra, širok 23,6 metara, a cijeli projekt gradnje vrijedan je 420 milijuna eura.

Izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, dok pristupne ceste, ukupno duge 32 kilometara, grade austrijska tvrtka Strabag i grčki Avax.

Projekt Seine-Scheldt (Francuska i Belgija)
Bazni tunel Brenner (Austrija i Italija)
Fehmarnbelt tunel (Njemačka i Danska)
Brza željeznička linija Lyon – Torino

Sve projekte pogledajte OVDJE.