Regija

U Dolini Neretve nikad ranije počela berba lubenica

U Dolini Neretve počela je berba lubenica i dinja i to – najranije dosad. Na 250 hektara planira se ubrati oko 15 tisuća tona lubenica i oko tisuću tona dinja, piše Like Metković.


Prva otkupna cijena za proizvode nekoliko je centi niža nego prošle godine, no porasla je ukupna proizvodnja. Berba će potrajati sve do prvih mandarina.

Je li voće ili povrće, vječna je dvojba. A je li prema nazivu dinja ili lubenica, polemika je na hrvatskom jugu. Kad vas ponude dinjom, jest ćete lubenicu; kad zatražite dinju, dobit ćete ”pipun”.

Jedno je sigurno – berba najtraženijih okusa počela je, a na tržištu su ranije nego inače.

– Zato što smo imali u četvrtom mjesecu, neposredno nakon sadnje, izuzetno dobro, toplo vrijeme koje je isforsiralo vegetaciju i došli smo za berbu u odnosu na uobičajene godine i na lanjsku godinu jedno deset dana prije, kazala je agronom Robert Doko.

Police dijele s uvoznom robom, što, osim cijene, najviše zabrinjava proizvođače. Kažu: nije teško brati ni prodati, najteže je proizvesti i zaraditi.

– Sve je okolo ekologija, znači ovi proizvodi s ovih područja, oni bi trebali biti vrednovani kroz cijenu, ali nisu nikad bili i neće biti dok je ovakvog uređenja na ovom tržištu, rekao je proizvođač Neven Mataga.

– Imamo najslađu lubenicu u Europi, slađa nego turska i španjolska lubenica. Pa kad  probaš grčku lubenicu, bacio bi je, ispričao je proizvođač Gradimir Šešelj.

Bacanje lubenica, ali s ruke na ruku nakon berbe, ovih je dana na neretvanskom području najčešći prizor.

– Nije teško, lubenica je od 10-12 kilograma, uz dobru ekipu ide to, rekao je proizvođač Toni Mataga.

Iz ruku u sanduke, ravno u otkupne centre, sve do tržišta.

– Evo sad su i ove vrućine i mi se nadamo, svi centri su u akcijama, da će potrošnja lubenice biti dobra i tako će se zadržati cijena. To ovisi samo o tržištu, kazao je Dragan Crnomarković, izvršni direktor, ENNA fruit d.o.o.

Tijekom vrućina, nedvojbeno, lubenice i dinje najčešći su izbor, a ovaj dio Hrvatske sve popularniji turistički odabir. U šali proizvođači računaju – nekoliko lubenica po turistu osigurat će domaću proizvodnju.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za