Regija

Triba nam helikopter da dođemo do svojih mandarina

Nakon rekonstrukcije državne ceste između Opuzena i Metkovića, vlasnici poljoprivrednih parcela uz magistralu ne mogu ući na svoje posjede. Hrvatske ceste postavile su zaštitnu ogradu i zatvorile pristup poljoprivrednom zemljištu, voćnjacima i vinogradima. Stoga su stanovnici Opuzena i Krvavca, vlasnici spomenutih parcela, prosvjedovali upozoravajući tako na problem, koji očito nitko ne želi riješiti.

Pedesetak ogorčenih vlasnika poljoprivrednog zemljišta se pita kako će na svojim plantažama brati mandarine i kako će ih transportirati kad im je fizički onemogućen pristup magistralnoj cesti. Tijekom rekonstrukcije magistrala je nasuta i podignuta, a sa strana je postavljena zaštitna ograda preko koje se ne može prijeći.
– Najprije smo mandarine prevozili u trupama, zatim se izgradila magistrala pa smo ih vozili automobilima, a sada ćemo ih najvjerojatnije prevoziti helikopterom – kazuju nezadovoljni Neretvani.

– Možemo pozvati Stipu Božića da nam on iznosi mandarine. Da preskoči preko ove ograde i spusti se u plantažu – ogorčeni su vlasnici i pokazuju nam koliko je parcela ostalo bez pristupnog puta. Gotovo svi s kojima smo razgovarali kažu da magistralu nije na ovakav način trebalo rekonstruirati. Neki čak sumnjaju da se radi o pranju i zloporabi državnog novca, ali to prepuštaju drugim državnim institucijama da istraže. Njih samo zanima kako će obrati i transportirati svoje mandarine, koje za koji dan dozrijevaju za berbu.


Među prosvjednicima je Suzana Mušan. Otkako se radi na magistrali ne može normalno ulaziti u dvorište svoje obiteljske kuće, jer su joj stavili punu liniju pa ona svakodnevno po nekoliko puta krši zakon, a sada ne može ući ni u mandarine.
– Najviše se bojim da netko ne nastrada, da se ne dogodi prometna nesreća – kaže Suzana.

 

A njezine strahove dijele i ostali s kojima smo razgovarali.
– Kad se gradila magistrala, oduzet nam je put do naših zemalja, a sada kada se rekonstruirala oduzeli su nam i prilaz. Morali su ostaviti neki punkt da možemo pristupiti u svoje posjede, posebno sada u vrijeme berbe mandarina – govori Milodrag Bjeliš.

– Nasadi su na ovom prostoru više od pedeset godina i o tome su trebali voditi računa. U mandarinama ima posla cijele godine, treba orati, polijevati brati, a nama je sve to onemogućeno – dodaje Bjeliš.

Ugrozili nam egzistenciju
– Evo, vidite sve ove zemlje i na njima mandarine. Kako mi možemo doći do njih i brati. Nama je ugrožena egzistencija, ali to nikoga nije briga. Od mirovine ne mogu platiti ni režije, a sada mi država ne da ni da berem svoje mandarine – ogorčena je Katica Dugandžić.

Pedesetak vlasnika poljoprivrednih parcela uz magistralu od Metkovića do Opuzena nadležnim službama, u prvom redu Hrvatskim cestama, koje su investitor projekta, predlažu rješenje problema izgradnjom paralelnoga trećeg traka od hladnjače do Ville Neretve, koja će služiti isključivo kao pristupni put.
Međutim, apeli i zahtjevi Neretvana za sada su ostali bez ikakvog odgovora. Magistrala se i dalje radi, zaštitna ograda se postavlja, a vlasnici zemljišta u svoje mandarine, ako se u najskorije vrijeme nešto ne promijeni, moći će jedino doletjeti.

HC: Obratite se lokalnim vlastima!
Iz Hrvatskih cesta odgovorili su da je riječ o problemu koji nije nerješiv, samo da se vlasnici moraju obratiti lokalnoj upravi. ‘Ako vlasnici imaju prigovore, lokalna uprava pokreće postupak prema Hrvatskim cestama da se u ovom slučaju izgradi pristupni put. Dakle, posao je po informacijama iz HC-a, na gradu Opuzenu, općini Kula Norinska te gradu Metkoviću, ovisno na čijem se teritoriju problem nalazi’.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX