Regija

Triba nam helikopter da dođemo do svojih mandarina

Nakon rekonstrukcije državne ceste između Opuzena i Metkovića, vlasnici poljoprivrednih parcela uz magistralu ne mogu ući na svoje posjede. Hrvatske ceste postavile su zaštitnu ogradu i zatvorile pristup poljoprivrednom zemljištu, voćnjacima i vinogradima. Stoga su stanovnici Opuzena i Krvavca, vlasnici spomenutih parcela, prosvjedovali upozoravajući tako na problem, koji očito nitko ne želi riješiti.

Pedesetak ogorčenih vlasnika poljoprivrednog zemljišta se pita kako će na svojim plantažama brati mandarine i kako će ih transportirati kad im je fizički onemogućen pristup magistralnoj cesti. Tijekom rekonstrukcije magistrala je nasuta i podignuta, a sa strana je postavljena zaštitna ograda preko koje se ne može prijeći.
– Najprije smo mandarine prevozili u trupama, zatim se izgradila magistrala pa smo ih vozili automobilima, a sada ćemo ih najvjerojatnije prevoziti helikopterom – kazuju nezadovoljni Neretvani.

– Možemo pozvati Stipu Božića da nam on iznosi mandarine. Da preskoči preko ove ograde i spusti se u plantažu – ogorčeni su vlasnici i pokazuju nam koliko je parcela ostalo bez pristupnog puta. Gotovo svi s kojima smo razgovarali kažu da magistralu nije na ovakav način trebalo rekonstruirati. Neki čak sumnjaju da se radi o pranju i zloporabi državnog novca, ali to prepuštaju drugim državnim institucijama da istraže. Njih samo zanima kako će obrati i transportirati svoje mandarine, koje za koji dan dozrijevaju za berbu.


Među prosvjednicima je Suzana Mušan. Otkako se radi na magistrali ne može normalno ulaziti u dvorište svoje obiteljske kuće, jer su joj stavili punu liniju pa ona svakodnevno po nekoliko puta krši zakon, a sada ne može ući ni u mandarine.
– Najviše se bojim da netko ne nastrada, da se ne dogodi prometna nesreća – kaže Suzana.

 

A njezine strahove dijele i ostali s kojima smo razgovarali.
– Kad se gradila magistrala, oduzet nam je put do naših zemalja, a sada kada se rekonstruirala oduzeli su nam i prilaz. Morali su ostaviti neki punkt da možemo pristupiti u svoje posjede, posebno sada u vrijeme berbe mandarina – govori Milodrag Bjeliš.

– Nasadi su na ovom prostoru više od pedeset godina i o tome su trebali voditi računa. U mandarinama ima posla cijele godine, treba orati, polijevati brati, a nama je sve to onemogućeno – dodaje Bjeliš.

Ugrozili nam egzistenciju
– Evo, vidite sve ove zemlje i na njima mandarine. Kako mi možemo doći do njih i brati. Nama je ugrožena egzistencija, ali to nikoga nije briga. Od mirovine ne mogu platiti ni režije, a sada mi država ne da ni da berem svoje mandarine – ogorčena je Katica Dugandžić.

Pedesetak vlasnika poljoprivrednih parcela uz magistralu od Metkovića do Opuzena nadležnim službama, u prvom redu Hrvatskim cestama, koje su investitor projekta, predlažu rješenje problema izgradnjom paralelnoga trećeg traka od hladnjače do Ville Neretve, koja će služiti isključivo kao pristupni put.
Međutim, apeli i zahtjevi Neretvana za sada su ostali bez ikakvog odgovora. Magistrala se i dalje radi, zaštitna ograda se postavlja, a vlasnici zemljišta u svoje mandarine, ako se u najskorije vrijeme nešto ne promijeni, moći će jedino doletjeti.

HC: Obratite se lokalnim vlastima!
Iz Hrvatskih cesta odgovorili su da je riječ o problemu koji nije nerješiv, samo da se vlasnici moraju obratiti lokalnoj upravi. ‘Ako vlasnici imaju prigovore, lokalna uprava pokreće postupak prema Hrvatskim cestama da se u ovom slučaju izgradi pristupni put. Dakle, posao je po informacijama iz HC-a, na gradu Opuzenu, općini Kula Norinska te gradu Metkoviću, ovisno na čijem se teritoriju problem nalazi’.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za