Regija

TRI NOVA STRUČNJAKA Korupcijom osramoćenu Kardiokirurgiju KBC-a Split preuzela ekipa s Rebra

Nosi me kao srce na dlanu. Koliko je nježnosti u toj rečenici, romantika čista, zar ne? Mi smo upoznali one kojima je ta rečenica (možda i stih?) životna vodilja, one koji stvarno drže srce na dlanu.


Nakon svega što se događalo na Zavodu za kardiokirurgiju, a vjerujemo da se jako dobro sjećate i mita i korupcije, i plaćanja i sramote, tamo je stigla nova energija. Dva kardiokirurga i anesteziologinja zagrebačko su Rebro zamijenili za Firule, piše danas Slobodna Dalmacija.

– Red je da napokon kažemo kako idemo u Split na pretrage, a ne obrnuto – kazat će ravnatelj Julije Meštrović, ponosan na novu akviziciju. Svjetsku, tvrdimo pritom, pa dodaje:

– Ovo je nova paradigma KBC-a Split.

Novi voditelj dužnosti na Zavodu je dr. Mate Petričević, uz njega je dr. Stjepan Ivanković i dr. Rajka Gabelica, a sve u svemu šest kardiokirurga i dva specijalizanta, ekipa iz snova.

Štef postao Stipe

– Split je grad koji nam omogućava živjeti medicinu i pritom živjeti punim plućima – jednostavno će dr. Petričević, splitski student, kojeg je specijalizacija odvela u Zagreb, a potom i svugdje po svijetu.

– Did i otac su odrasli u Plinarskoj, ja sam maturirao u Četvrtoj gimnaziji Marka Marulića, a korijeni su obiteljski duboko položeni u Prološcu – prolazimo brzo genetsku kartu, dok se smijemo kako je dr. Stjepan Ivanković od Štefa postao Stipe – doslovno preko noći.

– A ja iz Peščenice došao do Varoša – veli nam novopečeni Stipe.

Ozbiljan su program postavili pred sebe i kolege. Teže tome da im je kirurgija što manje invazivna, minimalna, kazat će; sanjaju robotsku kirurgiju i kirurgiju umjetnoga srca, ali i totalnu arterijsku revaskularizaciju.

– Pacijent mora biti siguran, mora znati da je siguran! Ne smijemo štetiti, već za svakog pacijenta napraviti upravo ono i onoliko koliko mu treba, od čega će imati najviše koristi – laički će dr. Petričević.

Pregledavamo fotografije operacija. Mnoge od njih će završiti u znanstvenim publikacijama jer su inovativne, posebne i jedinstvene.

‘Dobri smo!’

– Ovo je jedini “sport” gdje se muškarci natječu čiji je (rez) manji – smijemo se, shvaćajući kako su pred nama stručnjaci dovoljno skromni da nikada ne zaplove morem ega.

Znaju koliko znaju. Znaju koliko vrijede.

– Realno – dobri smo! Split bi trebao postati centar izvrsnosti, centar koji će privlačiti ljude, sinonim za liječenje srca. Imamo jaku kirurgiju, na čijim krilima može doći do ekspanzije kardiokirurgije – veli dr. Ivanković.

Ne zanima ih što je bilo, ni što je prošlo, zanima ih samo jedno i to izgovaraju jasno i glasno:

– Nema više pitanja “koliko se uzima”! Nema uzimanja! Otvoreni smo i dostupni pacijentima 24 sata dnevno. Tehnički možemo izvoditi sve, ali eksperimentirati nećemo. Sigurnost pacijenta je broj jedan – kazat će dr. Petričević, a dr. Ivanković dodaje:

– Ako pacijent treba obradu koja se ne radi u Hrvatskoj, mi otvaramo kanale kojima ćemo ga uputiti na pravo mjesto! Ili riješimo problem po zlatnom standardu ili organiziramo gdje se to radi.

Red, rad i disciplina, to im je moto, iskoristiti sve resurse do maksimuma, a onda će i porasti broj operacija, onda će raditi i maštati dalje i više. Kirurgija je grana medicine koja traži puno odricanja, puno truda, puno znanja.

– Ovo je poziv, a ne struka – jasno će dr. Petričević.

– Imao sam privilegij odabrati najbolje, i to u gradu u kojem sam rođen. Tim, sinergija, to je to. Tu smo u najboljoj namjeri, a ako uspijemo popraviti ugled, sprati ljagu s imena Zavoda, onda ću biti zadovoljan – dodaje.

Snaga je u timu

Naglašavaju kako je snaga kardiokirurgije u snazi njezina tima, ne jednog čovjeka.

– Dođite i napravit ćemo za vas sve što možemo – poručuju pacijentima.

Eto, toliko je to jednostavno kada je čovjek tu u najboljoj namjeri, sa željom da se radi, radi i radi. Zato su i odabrali kirurgiju! Jer su skloni radu rukama. A zašto su odabrali Split, već smo vam kazali, pa dok se smijemo dr. Ivankoviću kako će mu sin odrasti u hajdukovca (Torcida Peščenica u nastanku), on nam govori:

– Možda sam subjektivan, ali čini mi se da su ovdje ljudi veseliji! Susjed vas radosnije pozdravi, lakše se stupa u komunikaciju!

– To ti je od soli u zraku – zafrkava dalje dr. Petričević.

Upravo ta sol života mu je nedostajala tijekom boravka u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Zagrebu…

– Nesvjesni smo ovog blaga jer smo navikli – objašnjava.

“Slobodnu” je čitao i u Melbourneu i u Detroitu, Novina mu je bila prozor u događanja u domovini. Ne možeš izbiti Split iz Splićanina – dodajemo mi.

I tvrdimo, a kao laici na to imamo pravo, kako bi u tim rukama srce bilo na sigurnom. Ono, garant.

KARDIOLOŠKI MESSI: Prof. dr. Gebrine El Khoury dolazi za nekoliko mjeseci

U idućih nekoliko mjeseci u Split dolazi kardiološki Messi (ili Ronaldo, kako vam draže), svjetska zvijezda u aortalnoj kirurgiji, prof. dr. Gebrine El Khoury. Najavio se i Sir David McGriffin, kirurg koji je ugradio najviše umjetnih srca na južnoj polutki ovog našeg planeta.

Tekst i foto: Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za