Regija

Tko nema propusnicu, mora na Doljane

Granicni prijelaz Gabela polje

Od početka travnja pooštren je prelazak državne granice na malograničnim prijelazima u okolici Metkovića. Radi se zapravo o dvama prijelazima, Unka i Gabela Polje, koji su sporazumom između Hrvatske i BIH određeni kao prijelazi za lokalno stanovništvo, dok je režim na međunarodnom prijelazu Doljani bez promjena. Naime, za prelazak državne granice s BIH na Doljanima dovoljna je osobna iskaznica ili važeća putovnica, dok je na malograničnim prijelazima potrebna pogranična propusnica.

Tako svi oni, koji iz bilo kakvih razloga nisu izvadili pogranične propusnice, više ne mogu koristiti ova dva malogranična prijelaza. Prema važećem sporazumu o pograničnom prometu i suradnji između RH i BiH, hrvatski građani, dakle oni koji imaju prebivalište na području od pet kilometara od granice, svoje propusnice vade u Graničnoj policiji u Čapljini, dok BiH državljani po svoje propusnice moraju u Metković.

Dvojna prebivališta
Međutim, problem je nastao jer gotovo svi uz granicu imaju dvojna prebivališta, pa Granična policija Čapljina traži da se odjave s adresa u BIH i ostanu u Hrvatskoj. No, to nekima ne odgovara, budući da imaju imovinu s druge strane granice.


Također je problem što neki imaju prijavljena prebivališta izvan pet kilometara pograničnog pojasa, pa nemaju pravo na propusnicu bez obzira što su samo kojih stotinjak metara udaljeni od granice. Osim toga, građani prigovaraju i na cijene propusnica, koja u BIH košta 60 konvertibilnih maraka, dok je u Hrvatskoj prije ulaska u EU koštala šezdeset kuna.

Tako neki zbog cijene, a neki zbog problema s prijavljenim prebivalištem i adresama ne mogu do propusnice, pa predlažu da se Gabela Polje otvori za međunarodni putnički promet, kako je to bilo do ulaska Hrvatske u EU. Na tom tragu je održano i nekoliko sastanaka u općini Čapljina s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine, ali sve je ostalo isto. Gabela Polje još uvijek nije prekategoriziran u veći rang, pa tamošnji stanovnici često prosvjeduju zbog toga.

Ističu da ih novi granični režim stavlja u geto jer ako nemaju propusnicu, u Metković moraju putovati preko petnaestak kilometara udaljenih Doljana. Pitanje hoće li Gabela Polje postati međunarodni prijelaz, koje su lokalni stanovnici postavljali BIH vlastima, ostalo je do daljnjega bez odgovora. Jedino što se dogodilo je formiranje mješovite bosansko-hrvatske komisije koja bi jedina mogla izmijeniti ugovor o pograničnom prometu i suradnji između dvije zemlje.

Najavljeni prosvjedi
Zaključak o hitnom formiranju mješovite komisije za praćenje primjene ugovora o graničnim prijelazima i pograničnom prometu između BiH i Hrvatske, koja bi pratila opravdanost zahtjeva za prekategorizaciju graničnih prijelaza, prihvatilo je i Vijeće ministara BIH, pa se uskoro očekuju konkretni potezi u tom smislu. Do konačnog rješenja problema lokalno stanovništvo najavljuju prosvjede i blokade prometnica.

Tekst i foto: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr