Regija

TJEDNA PROGNOZA VREMENA Nakon dugo vremena, prosinac donosi pravo zimsko vrijeme

Predzadnji je dan klimatološke jeseni. Iako nas je u dosadašnjem tijeku studenog pratilo iznimno kišno vrijeme, temperature su bile znatno više od normale za dio godine. No, s današnjim danom i taj trend će se promijeniti, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas. 

Jučer je na području sjeverne Švedske izmjereno čak -37,35°C, što je najniža temperatura zraka u studenom posljednjih 40 godina. U znatno blažem obliku, ali dio hladne zračne mase sa sjevera već je stigao do Sredozemlja te je velikom dijelu Europe donio prve ranozimske scenarije.

Uz iznimku drugog dijela srijede i cijeloj četvrtka, tjedan će biti prohladan. Kiše bi trebalo biti manje nego prošli tjedan, ali će pojedini dani ponovno donijeti značajne količine oborina. Ukratko, novi tjedan nam donosi ugođaj rane zime.


U ponedjeljak nas očekuje umjereno do znatno oblačno vrijeme. Iako će biti povremenih oborina, one u većini predjela neće biti obilne ni česte kao prethodnih dana. Najviše kiše bit će na jugu Dalmacije, a najmanje na sjeveru. U planinama, osobito u drugom dijelu dana, doći će do spuštanja snježne granice. Snježna granica u Zagori ponegdje, osobito na imotskom području, mogla bi se spustiti do samo 500 metara nadmorske visine. Oborine će navečer prestati na sjeveru Dalmacije, potom i u srednjoj. Još u noći će puhati umjerena tramontana, danju će prestati i okrenuti na levant, ponegdje na moru i jugo. Već ujutro podno Velebita će zapuhati jaka bura, popodne i navečer će se širiti na ostatak obale. Navečer se posvuda očekuje jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i Biokova i s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka od 2°C ponegdje u Zagori, do 12°C ponegdje na jugu. Najviše dnevne temperature od 7 do 13°C. Navečer osjetno hladnije, a osjet hladnoće dodatno će povećavati bura.

U utorak smirivanje vremena. Još je samo na jugu Dalmacije u noći moguće malo kiše, danju će posvuda biti djelomično sunčano i suho. Umjerena do jaka bura i tramontana puhat će do jutra, a danju će vjetar značajno oslabiti. Jutro i večer će biti hladno, ponegdje je u Zagori moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 5 do 12°C.

Veći dio srijede bit će djelomično sunčan i suh. Kasno popodne i osobito navečer postupan porast naoblake sa zapada uz mogućnost slabe kiše. U noći tiho ili slaba bura, od jutra će zapuhati umjereno jugo koje će popodne na moru ponegdje već biti jako. Jutro prohladno s mrazom u Zagori. Danju znatno toplije, najviše dnevne temperature većinom od 8 do 15°C.

U četvrtak pretežno oblačno uz kišu, ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Zapuhat će jak do vrlo jak lebić ili oštro, popodne s olujnim udarima. Navečer slabljenje i prestanak lebića. Uz obalu je ponovno moguća ciklonalna plima. Osjetno toplije, najviše dnevne temperature od 10 do 17°C.

Petak donosi nastavak pretežno oblačnog vremena, u prvom dijelu dana uz kišu i pljuskove s grmljavinom. U planinama će kiša prijeći u snijeg. Popodne prestanak oborine i djelomično razvedravanje. Zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna. Umjereno će zahladiti.

Prema današnjim prognostičkim kartama, u dane vikenda bit će zimski hladno. Puhat će umjerena, povremeno jaka bura. U subotu djelomično sunčano, a u nedjelju bi moglo biti slabih oborina, prenosi Dalmacija danas.