Regija

TJEDNA PROGNOZA VREMENA: Iskoristite zadnji suhi dan, bablje ljeto je gotovo

Iza nas je rujan, prvi mjesec klimatološke jeseni, a on je donio pregršt stabilnih i natprosječno toplih dana. Istim tempom nastavilo se i početkom listopada, pa vremenske prilike najbolje odgovaraju onome što se u pučkoj meteorologiji naziva “babljim ljetom”.

No ovaj tjedan stiže jaka promjena vremena koja će ne samo donijeti obilnu kišu, nego i postupan pad temperature zraka u drugom dijelu tjedna, piše Dalmacija danas.

Promjenu donosi snažna ciklona sa zapada Europe, a do utorka će se nad sjevernom Italijom formirati sekundarni ciklonalni centar koji će potom krenuti put Jadrana, donoseći promjenu vremena.


Još danas nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Puhat će umjereno jugo koje će popodne imati pojačane udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

U utorak još u početku pretežno sunčano, ali će tijekom dana biti sve više oblaka sa zapada. Kiša će popodne početi na sjeveru Dalmacije, a navečer će se proširiti na ostatak kada su na moru mogući pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo s vrlo jakim udarima. Jutarnje temperature u porastu, najviše dnevne od 22 do 27°C.

U srijedu oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do pojačano jugo, ali će danju na sjeveru Dalmacije okretati na zapadnjak, južnije od Dubrovnika i na lebić. Bit će i dalje toplo, ali nekoliko stupnjeva manje odnosu na utorak.

Četvrtak će biti pretežno oblačan uz kišu, ponegdje i obilne pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Sa sjevera Jadrana na Dalmaciju će se proširiti bura, bit će slaba do umjerena, podno Velebita olujna. Svježije, najviše dnevne temperature zraka od 17 do 22°C.

U petak i dalje umjereno do znatno oblačno, ali će kiše biti znatno manje u odnosu na prethodne dane, a ponegdje će potpuno izostati. Puhat će umjerena do pojačana bura, podno Velebita olujna. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

Prognostički modeli još nisu usuglašeni po pitanju vremena u dane vikenda. Sigurno je tek da će puhati umjerena do pojačana bura i da će biti promjenjivo oblačno. Većinu vremena bit će suho, tek je ponegdje moguće vrlo malo kiše. Noći će biti svježije, danju većinom od 18 do 22°C.