Regija

TJEDNA PROGNOZA VREMENA Ako vam je dosta velikih vrućina i suše, nemamo dobre vijesti..

Ušli smo u kolovoz, posljednji mjesec klimatološkog ljeta. Nema sumnje, ovo će ljeto biti jedno od najtoplijih od početka službenih meteoroloških mjerenja, a možda se dogodi i da ponegdje bude i najtoplije do sada.

Uz iznimno velik broj vrućih i vrlo vrućih dana, situaciju dodatno pojačava velika suša koja traje od početka godine.

Pojedine lokacije u Dalmaciji u prvih 7 mjeseci primile su tek trećinu ili u najboljem slučaju polovinu oborina koje prosječno padne u spomenutom razdoblju.


Sljedećih sedam do deset dana ozbiljnije promjene nema na vidiku što znači da će se i vrućina i suše nastaviti. Nažalost po mnoge, temperature zraka u novom tjednu bit će u novom laganom porastu, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Danas nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Puhat će umjerena tramontana koja ponegdje prolazno može biti pojačana. Popodne na moru, osobito otvorenom, vrlo jaki udari tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 17 do 23, uz obalu i na otocima od 23 do 28°C. Najviše dnevne temperature zraka od 31 do 37°C.

Utorak donosi nastavak pretežno sunčanog vremena. Popodne osobito u Zagori prolazno pojačan razvoj naoblake. Ujutro i navečer puhat će umjerena, ponegdje i pojačana bura. Popodne na moru tramontana koja će prema kraju dana na otvorenom imati jake udare. Najviše dnevne temperature zraka od 31 do 37°C.

U srijedu pretežno vedro. Ujutro i navečer umjerena do pojačan bura, danju vjetar sa zapada, a na otvorenom kasnije popodne pojačani udari sjeverozapadnjaka. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 37°C.

Četvrtak će biti pretežno vedar. Bura i tramontana tek će malo oslabiti u odnosu na srijedu. Zadržat će se vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 37°C.

U petak pretežno vedro. Ujutro i navečer burin, danju slab maestral. Najviše dnevne temperature od 31 do 36°C.

U subotu pretežno vedro. Veći dio dana slab vjetar, navečer će zapuhati umjerena do pojačana bura. Bit će još malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 32 do čak 38°C.