Regija

TJEDNA PROGNOZA Oprostili smo se od ljetnih temperatura, kakvo vrijeme donose dani pred nama?

Za nama je tjedan u kojem smo se oprostili od ljetnih temperatura, a novom tjednu od ljeta ćemo se oprostiti i kalendarski. Naime, u nadolazeći petak, 23. rujna, nastupit će jesenska ravnodnevica, odnosno trenutak kada sunčeve zraka po pravim kutom upadaju nad Zemljin ekvator, a noć i dan traju podjednako na čitavoj planeti.

U novom tjednu neće biti ni izbliza toliko dinamičnosti kao u prethodnom, a općenito se može kazati da će nas većinom pratiti stabilno ranojesensko vrijeme s temperaturama zraka umjereno nižim od prosjeka za dio godine. Bit će i manjih iznimki, uključujući onu današnju, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Ponedjeljak donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji već ujutro mjestimice može biti slabe kiše ili pljuskova, osobito u Zagori, a od sredine dana i u srednjoj Dalmaciji. Oborine uglavnom biti slabe i u mnogim predjelima će izostati. Ipak, u dijelu Zagore može pasti 5 do 10 litara po kvadrantom metru. Navečer prestanak oborina. Ujutro će na moru prolazno biti juga, danju će okretati na levant potom na umjerenu buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 23°C.


Utorak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će umjerena do pojačana bura, danju će prolazno oslabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 4 do 10°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 23°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom srijede. Puhat će umjerena do pojačana, a navečer ponegdje i jaka bura. Bit će neznatno svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 16°C ponegdje u Zagori do 23°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Sunčano će biti tijekom četvrtka. Puhat će umjerena do jaka bura. Očekuje nas vrlo mali pad temperature zraka u odnosu na srijedu, ali će se zbog vjetra činiti još hladnije nego što je.

U petak pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena do pojačana bura, danju će prestati i okretati na slab zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutro hladno, danju većinom od 16 do 22°C.

Subota će biti pretežno sunčana i suha. Vjetar će biti slab; noću burin, danju vjetar s mora. Jutro će biti prohladno, danju bez značajna promjene u odnosu na petak.

Vremenska prognoza za nedjelju još nije potpuno jasna. Dok dio modela predviđaju nastavak stabilnog vremena, drugi dio “vidi” promjenu vremena s više oblaka i povremenu slabu kišu. Prognoza za nedjelju bit će jasnija sljedeća dva dana.