Regija

TJEDNA PROGNOZA Nije dobro: Do kraja tjedna lokalno će pasti nove ekstremne količine oborine

Ovogodišnji prosinac nastavio je vrlo kišni ritam koji je započeo u studenom. Nove obilne oborine na području srednje Dalmacije uzrokovale su velike problem tijekom nedjelje.

Prvo je kišno nevrijeme pogodilo Split gdje su se neke prometnice našle pod vodom, a potom su poplave zabilježene u dijelovima Zagore. Najgore je bilo u Dicmo gdje je prolazno za sav promet bila zatvorena cesta.

U novom tjednu nastavit će se vrlo nestabilne vremenske prilike. Problema s oborinama vjerojatno će biti u drugom dijelu tjedna kada bi količine lokalno ponovno mogle biti ekstremne, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.


Danas nas očekuje promjenjivo oblačan dan. Na sjeveru Dalmacije će biti suho, a u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji povremeno će biti kiše, u planinama snijega. U većem dijelu Dalmacije puhat će umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka i olujna. Samo se na dubrovačkom području veći dio dana još očekuje jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 1 do 10°C, najviše dnevne od 7 do 14°C.

Utorak donosi prolaznu stabilizaciju vremena. Bit će suho i djelomično sunčano. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana. Bit će prohladno, noći je u Zagori moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 4 do 12°C. Bura će pojačavati osjet hladnoće

U srijedu će početo djelomično sunčano i suho, ali se u drugom dijelu dana očekuje sve više oblaka. Popodne će početi kiše, navečer i pljuskovi s grmljavinom. U početku će u planinama biti snijega, ali će postupno prelaziti u kišu. U noći tiho ili slaba bura, danju će zapuhati prvo umjereno, popodne jako do vrlo jako jugo s olujnim udarima na moru. Jutro hladno s mrazom u Zagori, ali ponegdje i drugdje. Danju većinom od 7 do 13°C, u noći na četvrtak toplije.

U četvrtak će biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. U planinama popodne ponovno snijeg. Još u noći jako jugo i oštro, danju će okrenuti na zapadni smjer, navečer na buru. U noći topli, danju osjetno hladnije.

Petak donosi promjenjivo vrijeme. Bit će povremenih kraćih sunčanih razdoblja, ali će i dalje biti kiše i povremenih pljuskova, u planinama snijeg koji je moguć ponegdje u Zagori, osobito iznad 500 metara. U početku tiho ili slaba bura, popodne i navečer jugo u jačanju. Bit će hladno, većinom od 6 do 12°C u najtoplijem dijelu dana.

Subota će biti pretežno oblačna, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a u planinama i snijeg. Lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će jugo pa bura. Bit će malo toplije u odnosu na petak.

Prognostičke karte još se nisu usuglasile oko vremena u nedjelju.