Regija

TJEDAN PUN IZNENAĐENJA Nakon današnje obilne kiše moguć povratak u kratke rukave

Nedjelja je prošla u znaku stabilnog vremena, a temperature zraka bile su znatno više od normale za dio godine. Tako su najviše dnevne vrijednosti temperature zraka bile od 17°C na sjeveru Dalmacije do čak 26°C na dubrovačkom području i Konavlima, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Temperature su na krajnjem jugu zemlje bile blizu rekordno visokih vrijednosti za studeni. Pred nama je nova promjena vremena koja već noćas donosi naoblačenje, a potom i gotovo cjelodnevnu kišu tijekom ponedjeljka.

Sredozemna ciklona već u ponedjeljak donosi potpuni obrat. Bit će pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će mjestimice biti obilna, praćena grmljavinom. Oborine će biti neravnomjerno raspoređene, najmanje bi trebalo pasti na krajnjem jugu Dalmacije, no u drugim područjima past će preko 50 litara po kvadratnom metru. Na Dinari iznad 1500 metara može prolazno biti snijega. Dok će na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima, južnije od Šibenika puhat će umjereno do pojačano jugo.


U većini predjela svježije u odnosu na nedjelju s najvišim dnevnim temperaturama od 13 ponegdje u Zagori do 22°C na krajnjem jugu.

U utorak će i dalje biti promjenjivo oblačno, ali će kiša prestati već ujutro u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, na jugu su još mogući i obilniji grmljavinski pljuskovi, no i tamo se do večeri očekuje prestanak kiše. Bura će se proširiti na cijelu obalu. U većini područja bit će umjerena, podno Velebita i dalje jaka s olujnim i orkanskim udarima. Jutro i večer malo hladniji, najviše dnevne temperature zraka od 14 do 22°C.

Djelomično sunčano i suho bit će u srijedu. U noći će još biti slabe do umjerene bure, danju će prestati i okrenuti na slab vjetar s mora. Jutro malo svježije, danju toplo za dio godine, od 15 do 22°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u četvrtak. Ujutro je ponegdje u Zagori moguća magla. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Stabilno će se zadržati i tijekom djelomično sunčanog petka u kojem će jutro ponegdje biti magle. Tiho ili uz slab dnevni vjetar. Temperature bez promjene, visoke za dio godine.

Prognostički materijali još nisu jednoznačni za dane vikenda. Najizglednije je da će i subota biti bez oborina i barem djelomično sunčana. Puhat će slab vjetar i bit će i dalje relativno toplo za dio godine.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, nedjelja bi mogla označiti razdoblje s padom temperature zraka i burom. Pojedini scenariji predviđaju i prvo jako zahlađenje početkom sljedećeg tjedna uz olujnu buru, no radi se o razdoblju koje je sklono promjenama prognostičkih materijala, stoga će razvoj sitaucije za ovo razdoblje biti jasniji i točniji kroz nekoliko dana, piše Dalmacija danas.